SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Pitali smo ginekologinju: Kada carski rez, a kada prirodni porod?

Odgovara dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekolog

Trudna sam 36 tjedana, sve je do sada bilo u redu. Budući da se bliži termin, zanima me kada se prednost daje carskom rezu, a kada prirodnom porodu?

Lana B., Karlovac


Odgovara dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekolog, Zagreb

Carski rez je velika operacija i ima apsolutnu prednost pred vaginalnim porodom samo u slučaju kada prirodni porod nije moguć, a to su stanja poput jako sužene zdjelice, nasjele posteljice i poprečnog položaja ploda u maternici. Većina carskih rezova izvodi se zbog tzv. relativnih indikacija, npr. procjena da je dijete preveliko za građu zdjelice pojedine žene, dijete u stavu zatkom, ako porod ne napreduje zbog preslabih trudova, ako se tijekom poroda jave znakovi ugroženosti djeteta ili majke itd.

Carski rez, kao i druge operacije, višestruko povećava rizike za majku - mogu se javiti komplikacije zbog anestezije, jače je krvarenje, moguće su ozljede organa koji okružuju maternicu (mokraćni mjehur, mokraćovod, crijeva). Poslije operacije je veći rizik krvarenja i infekcije maternice, veći rizik tromboembolije te stvaranja priraslica između organa male zdjelice. Jedina dokazana prednost carskog reza je sprečavanje ozljeda struktura dna zdjelice (mišići, ligamenti, živci) koje mogu dovesti do inkontinencije mokraće i spuštanja maternice i mokraćnog mjehura.

Učestalost carskog reza znatno se povećala zadnjih tridesetak godina jer žene sve kasnije rađaju pa su trudnoće češće komplicirane povišenim krvnim tlakom, dijabetesom, zastojem u rastu ili je riječ o trudnoćama nakon liječenja steriliteta pa se sve lakše odlučuje na carski rez.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
20. kolovoz 2024 16:24