Canva
Mala, ali važna

Pet stvari koje morate znati o štitnjači: Jedan čimbenik ima posebno veliki utjecaj na zdravlje ove žlijezde

Štitnjača utječe na svaki organski sustav u tijelu te je jako osjetljiva na ono čega nitko od nas nije pošteđen


Štitnjača je iznimno važan organ u obliku leptira, smješten na prednjem dijelu našega vrata, ispod Adamove jabučice. Iako je prilično malena – obično od četiri do šest centimetara – njezina je uloga krucijalna za funkcioniranje cijelog organizma. Baš zbog toga smo istražili najvažnije stvari koje treba znati za razumijevanje ove žlijezde.


Što radi moja štitnjača?

Štitnjača je endokrina žlijezda koja proizvodi i izlučuje hormone, od kojih su najvažniji tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Osnovna uloga T3 i T4 je regulacija proizvodnje energije i topline, tj. regulacija metabolizma te regulacija rasta i sazrijevanja. Primjerena razina ovih hormona omogućava uredne reproduktivne funkcije muškarca i žene te održavanje zdrave trudnoće, no štitnjača utječe na cijeli niz faktora u našem organizmu – od otkucaja srca i disanja, preko probave, pa sve do razvoja mozga te stanja kože i kostiju.

Kako bi pravilno funkcionirala, naša štitnjača treba jod, element koji se nalazi u hrani (najčešće u jodiranoj kuhinjskoj soli) i vodi. Štitnjača hvata jod i pretvara ga u spomenute hormone štitnjače.

image
Canva


Koji drugi organi i žlijezde su povezani sa štitnjačom?

Naš endokrini sustav je složena mreža žlijezda i hormona. Mnoge žlijezde i hormoni međusobno se oslanjaju jedni na druge i šalju si signale za razne aktivnosti. Osim toga, određeni hormoni mogu suprimirati druge hormone.

Naše tijelo ima složen sustav za kontrolu razine hormona štitnjače u tijelu. Najprije hipotalamus (dio mozga koji se nalazi na donjoj površini mozga) izlučuje hormon koji oslobađa hormon štitnjače (TRH), koji stimulira dio naše hipofize da izlučuje hormon za stimulaciju štitnjače (TSH). TSH tada stimulira stanice folikula štitnjače da oslobode tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) ako postoje odgovarajuće razine joda u tijelu.

Naša štitnjača i njeni hormoni utječu na gotovo svaki organski sustav u tijelu. Među njima je kardiovaskularni sustav, kojem štitnjača pomaže regulirati količinu krvi koju srce pumpa, otkucaje srca i snagu i jačinu kontrakcije srca. Štitnjača djeluje i na živčani sustav, ima utjecaj i na kretanje hrane kroz probavu, a uvelike je povezana i s menstrualnim ciklusom te plodnošću.

image
Canva


Što još sve može utjecati na rad naše štitnjače?

Optimalan rad štitnjače može biti povezan s brojnim čimbenicima, a stres je sigurno jedan od važnijih i može imati utjecaj na disbalans. Štitnjača radi u tandemu s našim nadbubrežnim žlijezdama koje dobro podnose male količine stresa. Ipak, kad je količina stresa prevelika i dugotrajna, usporava se naš metabolizam, zbog čega može doći do problema sa štitnjačom i, primjerice, debljanja.

Osim stresa i naših svakodnevnih navika, na rad štitnjače utječu i prirodne hormonalne promjene vezane uz određene životne cikluse, manjak joda, izloženost toksinima, metalima ili kemikalijama, a ponekad i promjene godišnjih doba koje također mogu izazvati blage promjene u našem tijelu.

image
Canva


Je li štitnjača važna u trudnoći?

Hormoni štitnjače su ključni za razvoj fetusa, posebno za mozak i živčani sustav, i to najviše u prva tri mjeseca trudnoće. Nepravilne razine hormona štitnjače u ovom periodu mogu dovesti do komplikacija, stoga trudnice i žene koje planiraju trudnoću s poznatim poremećajima štitnjače trebaju redovito pratiti razine svojih hormona.


Možemo li prirodnim putem regulirati rad štitnjače?

Naravno! Štitnjača voli redovito vježbanje i uredno spavanje, zbog čega je važno ciljati na sedam do devet sati sna svake noći. U tome nam mogu pomoći rutina pri odlasku na spavanje i buđenju, ograničavanje izloženosti plavom svjetlu te izbjegavanje kofeina i vježbanja preblizu vremena za spavanje.

Vrlo je važno ono što jedemo, pa se preporučuje i hrana bogata cinkom i selenom. Selen doprinosi normalnoj funkciji štitnjače, dok cink radi na zaštiti stanica od oksidativnog stresa, a možemo ih naći u, primjerice, slanutku, sardinama, mesu, mahunarkama, orašastim plodovima, riži i slično. Ipak, ako ih ne uspijemo adekvatno unositi prehranom, dobar izbor mogu biti specijalizirani dodaci prehrani.

Nutripharm® Novosytol® Thyro inovativan je dodatak prehrani koji se preporučuje za zdravlje štitnjače, a prednost mu je jedinstvena kombinacija s mio-inozitolom i činjenica da ga mogu uzimati čak i trudnice, vegeterijanci te vegani. Također, može se uzimati i uz propisanu hormonsku terapiju.

image
Mirna Arapović

Ovaj suplement je zapravo jedinstvena kombinacija nutrijenata koji na prirodan način podupiru zdravlje štitnjače. Jedna biljna kapsula sadrži 600 mg mio-inozitola zaokruženog naprednim oblicima cinka i selena. Mio-inozitol je oblik inozitola ranije poznatog kao vitamin B8. Kasnije je utvrđeno da tijelo može sintetizirati inozitol iz glukoze pa mu je “ukinut” status vitamina. Mio-inozitol se nalazi u gotovo svim tkivima u ljudskom tijelu i važna je gradivna jedinica staničnih membrana. Između ostalog, nalazi se i u stanicama štitnjače gdje sudjeluje u prijenosu joda koji je potreban za funkciju štitnjače. Također, zbog bogatog sadržaja selena i cinka, Novosytol® Thyro preporučuje se kao koncentrirani izvor antioksidansa za zaštitu stanica od oksidativnog stresa.

Selen doprinosi normalnoj funkciji štitnjače. Cink doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Nutripharmom®.

Linker
08. rujan 2024 02:16