SHUTTERSTOCK
nije samo mrkva

Pet fantastičnih namirnica za koje niste ni znali da su odlične za zdravlje očiju

Hrana koja pomaže zdravlju očiju i boljem vidu ne završava samo na beta-karotenu.

Povrće i voće narančaste boje, poput mrkve, marelica ili paprika, zdravo je za oči i štiti vid. Beta-karoten, provitamin vitamina A koji tim namirnicama daje narančastu boju, pomaže mrežnici i drugim dijelovima oka da bolje funkcioniraju tako što ih štiti od oksidativnih oštećenja uzrokovanih svjetlosnim zrakama, koja su pak glavni uzrok makularne degeneracije.

No, hrana koja pomaže zdravlju očiju i boljem vidu ne završava samo na beta-karotenu.

Iako je njihova povezanost sa zdravljem očiju manje poznata, i neki drugi vitamini i minerali imaju ključnu ulogu u očuvanju dobrog vida.

1. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće obiluje luteinom i zeaksantinom, karotenoidima koji su nužni za zdravlje oka. Koliko su te tvari važne za ljudski vid, najbolje govori činjenica da su oči pravo skladište karotenoida, a lutein i zeaksantin su naročito koncentrirani u mrežnici i leći oka.

Istraživanja su pokazala da unos tih tvari može pomoći u razvoju normalnog vidnog sustava u djece, a uz to treba naglasiti i da dovoljan unos tih tvari tijekom cijelog života može povećati vidno polje i smanjiti nelagodu uzrokovanu bljeskovima računalnih monitora i TV ekrana. Uz to, otkriveno je i da kombinacija tih dviju tvari skraćuje vrijeme oporavka oka od fotostresa.

2. Jaja

Žutanjak je bogat izvor luteina i zeaksantina, ali i cinka, koji ima važnu ulogu u mnogim enzimima u mrežnici te također pomaže u smanjenju rizika za razvoj makularne degeneracije.

image
SHUTTERSTOCK

3. Agrumi i bobičasto voće

Te vrste voća bogate su vitaminom C, za koji je dokazano da smanjuje rizik za razvoj makularne degeneracije i katarakte. Uz to, vitamin C je važna strukturna komponenta za jačanje kapilara i izgradnju kolagena.

Još jedna važnost bobičastog voća je to što obiluje antocijanima koji poboljšavaju vid noću, a istraživanja su pokazala da 100 mg borovnica može poboljšati adaptaciju oka na tamu u roku od 30 minuta.

4. Bademi

Bademi su bogat izvor vitamina E koji, kako pokazuju brojna istraživanja, usporava makularnu degeneraciju i sprečava razvoj očne mrene. A samo jedna šaka ovih orašastih plodova dovoljna je da osigura polovicu dnevno potrebne doze vitamina E.

5. Masna riba

Tuna, losos, skuša, srdele i pastrva obiluju DHA masnom kiselinom, koje ima i u mrežnici našeg oka. Inače, niske razine te masne kiseline povezuju se sa simptomom suhog oka.

Ta kiselina obuhvaća čak 30 posto dobrih masnoća koje se nalaze u mrežnici oka, mozgu i nadbubrežnim žlijezdama, a istraživanja su pokazala da se uzimanjem te masnoće poboljšava koordinacija ruke i oka te da se mogu lakše razabirati udaljeni predmeti.

Linker
21. srpanj 2024 21:04