SHUTTERSTOCK
zdravlje

Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana

Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, tjeskobu ili ste izrazito žedni

Toplinski valovi sve su češći, neki im se brže prilagode, a neki sporije. Razgovarajte o toplinskom valu s članovima obitelji, a ako je netko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu da dobije savjet i podršku.

  • Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.
  • Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije odite u hladniji prostor i izmjerite temperaturu. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu.
  • Ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon rada ili vježbe po vrlo vrućem vremenu, legnite u rashlađenu prostoriju i pijte tekućinu koja sadrži elektrolite. Ako grčevi potraju duže od jednog sata, potrebna je medicinska pomoć.
  • Ako primijetite da osoba ima vruću, suhu kožu, nepovezano govori i nemirna je, ima grčeve i/ili je bez svijesti, odmah pozovite hitnu pomoć. Dok čekate hitnu, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, skinite odjeću i počnite s hlađenjem, najbolje hladnim oblozima na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i prskanje kože vodom temperature od 25 do 30ºC. Mjerite temperaturu tijela. Rashlađujte osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte joj davati acetilsalicilnu kiselinu ni paracetamol.
  • Osobe bez svijesti namjestite u bočni ležeći položaj.
Linker
10. rujan 2024 06:00