Pijete li čajeve?

 SHUTTERSTOCK
Dolazi iz Indije

Nutricionisti žele da ovaj jesenski napitak češće pijete! Potiče zdravlje srca, snižava tlak i smanjuje razine šećera u krvi

Tijekom jeseni trebali bi konzumirati više čaja, a jedna vrsta indijskog podrijetla ima posebne benefite

Jesen je doba godine kad većina ljudi u svoju prehranu uključuje čajeve, i to svakako podržavamo. Međutim, većina nas zaboravi da na neke vrste čaja. Jedan od njih je i chai. Ovaj indijski napitak bogat antioksidansima koji može spriječiti razne tegobe.



Što je Chai?

Riječ "chai" znači čaj. No, većina ljudi kad govori o chai čaju misli na "masala chai". Chai je samo crni čaj i vruće mlijeko, dok masala kombinira crni čaj, mlijeko i nekoliko začina. Međutim, naziv masala se nekako "izgubio" pa većina ljudi, čak i nutricionisti, govore chai kad misle na napitak sa začinima.

- Masala chai je crni čaj sa začinima, uključujući kardamom, cimet, klinčiće i crni papar - kaže Sarika Shah, dijetetičarka iz Kalifornije, za Live Strong.

Ona dodaje kako se ova vrsta čaja pije ujutro uz doručak, a često i poslijepodne. Tradicionalno se poslužuje kao topli napitak, a svaka regija u Indiji ima svoj način pripreme. Osim izrazito bogatog slatkog i ljutog okusa, chai ima mnoštvo dobrobiti za vaše zdravlje. Evo nekih razloga zašto biste ga trebali pijuckati:


Zdrave razine šećera

Mnoge dobrobiti ovo čaja proizlaze iz njegovih začina, uključujući cimet, koji je povezan sa snižavanjem šećera u krvi, kaže Shah.

Pregled objavljen u časopisu Journal of Medicinal Food pokazao je da je cimet i ekstrakt cimeta značajno snižavaju glukozu u krvi kad se mjeri natašte kod osoba s dijabetesom tipa 2 ili predijabetesom.

U studiji iz 2012. objavljenoj u časopisu Nutrition Research, ljudi s dijabetesom tipa 2 dobivali su dodatke cimeta kao dio svog liječenja. Nakon tri mjeseca, njihove prosječne razine šećera u krvi tijekom tri mjeseca i razine glukoze u krvi natašte (razine šećera u krvi nakon gladovanja preko noći) bile su značajno niže od onih u placebo skupini, koja je imala nepromijenjene razine.

Još jedan od začina za chai čaj, kardamom, može pomoći u regulaciji šećera u krvi i smanjenju upale, rekla je Mary Mosquera-Cochran, dijetetičarka na Medicinskom centru Wexner State University Ohio.

Studija iz 2019. objavljena u časopisu ‌Journal of the Science of Food and Agriculture‌ otkrila je da kardamom smanjuje prosječne razine šećera u krvi, razinu inzulina i razinu triglicerida kod osoba s dijabetesom tipa 2.


Benefiti za zdravlje srca

- Cimet se također povezuje s poticanjem zdravlja srca, snižavanjem krvnog tlaka, snižavanjem LDL (lošeg) kolesterola i ukupnog kolesterola. Ali potrebno je provesti više istraživanja o povezanosti cimeta i zdravlja srca - kaže Shah.

Kratkotrajno uzimanje cimeta povezano je s nižim sistoličkim krvnim tlakom (tlak u vašim arterijama dok vam srce kuca) i dijastoličkim krvnim tlakom (tlak u vašim arterijama kada vaše srce miruje između otkucaja) kod osoba s dijabetesom tipa 2 i predijabetesom, prema recenziji objavljenoj u časopisu Nutrition‌.

Studija objavljena u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine‌ navodi da je ispitivanje na osobama sa stadijem 1 hipertenzije pokazalo da cimet snižava njihov sistolički krvni tlak, ali samo umjereno, te je primijećeno značajno poboljšanje razine kolesterola povećanjem HDL (dobrog) kolesterola i snižavanje LDL-a.


Pomaže kod mučnina

Cimet, đumbir i crni papar snažna su probavna pomoć, kaže Mosquera-Cochran. Jedenje đumbira može pomoći u ublažavanju nadutosti, plinova i zatvora smanjenjem fermentacije u crijevima, navodi Johns Hopkins Medicine.

Osim toga, kardamom i klinčići imaju antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

- Dakle, teoretski, redovito pijenje čaja moglo bi biti jedan od načina da poboljšate probavu i ojačate imunitet. Samo se pobrinite da smanjite unos šećera i razmislite o tome kako kofein utječe na vas - kaže Mosquera-Cochran.

Pregled iz 2019. u ‌Food Science & Nutrition ‌otkrio je da đumbir može biti koristan za ublažavanje mučnina, posebno za trudnice.


Može pomoći u povećanju energije

Ovo je čaj koji sadrži kofein. Jedna šalica ima oko 25 do 35 miligrama kofeina, dok recimo, kava ima oko 100 do 120 miligrama.

Budući da chai ima manje kofeina od kave, dobar je izbor za one koji su osjetljivi na učinke kofeina, a istovremeno žele dodatnu energiju, kaže Mosquera-Cochran.

- Oni koji redovito piju crni čaj imaju poboljšanja u kolesterolu, krvnom tlaku i regulaciji šećera u krvi. Za mnoge od ovih dobrobiti se smatra da dolaze od visokog sadržaja antioksidativnih spojeva u crnom čaju koji pomažu tijelu u borbi protiv upala - navodi Mosquera-Cochran.


Potiče oralno zdravlje

Klinčići se koriste u mnogim kulturama za održavanje oralnog zdravlja, navodi Mosquera-Cochran. Ulja ovog začin slatkog okusa koriste se u mnogim biljnim tekućinama za ispiranje usta.

Studija objavljena u časopisu Journal of‌ ‌Indian Society of Periodontology‌ pokazala je da su biljne tekućine za ispiranje usta koje sadrže ulja klinčića, čajevca i bosiljka korisne u sprječavanju plaka i gingivitisa koji uzrokuju bakterije.


Kako pripremiti Chai?

Sastojci

  • 8 sjemenki kardamoma
  • 8 klinčića
  • 4 zrna crnog papra
  • 2 štapića cimeta
  • 1 komad svježeg đumbira od 2 cm, narezan na ploške
  • 2 šalice punomasnog mlijeka
  • 4 vrećice crnog čaja
  • 8 čajnih žlica šećera
  • 450 ml vode

Priprema

1. Stavite kardamom, klinčiće i zrna papra u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti i zdrobite ih batom.

2. Zdrobljene začine stavite u lonac srednje veličine sa štapićima cimeta, đumbirom, mlijekom i 450 ml vode.

3. Pustite smjesu da prokuha, a zatim je maknite s vatre.

4. Dodajte vrećice čaja, pokrijte i pustite da odstoji 10 minuta.

5. Procijedite u šalice. U svaku šalicu dodajte 2 čajne žliče šećera ili više, po ukusu.

Ako želite zdraviju verziju čaja, nemojte stavljati šećer.

Linker
17. studeni 2024 22:37