Promocija samoliječenja na znanstveno utemeljen način može značajno utjecati za javnozdravstveni sustav Hrvatske.
 Foto: iStock
Podizanje kvalitete savjetovanja pacijenata

Nova mjera: potražite savjet u ljekarni da rasteretimo zdravstveni sustav

Stručnjaka u ljekarni zatražite savjet o prehladi, začepljenju nosa, menstrualnim bolovima, kašlju i sličnim zdravstvenim problemima.

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda predstavila je prvi i sveobuhvatni Priručnik za samoliječenje s ciljem podizanja kvalitete savjeta pacijentima današnjih i budućih ljekarnika.

Priručnik opsegom i kvalitetom sadržaja predstavlja jedinstveno izdanje i izvan granica Hrvatske, a rezultat je suradnje velike skupine ljekarnika s iznimnim iskustvom svakodnevnoga rada s pacijentima, predstavnika farmaceutske industrije, liječnika obiteljske medicine te Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske ljekarničke komore.

Članice Uređivačkog odbora magistre farmacije Martina Bonevski, Katarina Kujundžić, Luce Mandić i Mirna Radošević istaknule su kako promicanjem kvalitetne primjene odgovornoga samoliječenja izravno doprinosimo domaćem javnozdravstvenom sustavu.

Iskoristimo njihovo znanje

Pri predstavljanju Priručnika za samoliječenje Mirna Radošević iz Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda istaknula je da priručnik ljekarnike treba jače pozicionirati kao profesionalne savjetnike koji pacijentima pomažu pri tretiranju minornih bolesti.

"Priručnik detaljno opisuje najčešće manje zdravstvene tegobe s kojima se ljekarnici svakodnevno susreću u radu s pacijentima, s konkretnim savjetima kako mogu pomoći građanima i kvalitetno ih savjetovati. Priručnik je alat za sve ljekarnike koje potiče na savjetovanje pacijentima o minornim bolestima, što kao krajnji cilj ima i rasterećenje domaćega zdravstvenog sustava."

Promocija samoliječenja na znanstveno utemeljen način može značajno utjecati za javnozdravstveni sustav Hrvatske. Prema istraživanju, koje je Udruga provela u suradnji s Centrom za istraživanje tržišta (Gfk), trećina recepata koje liječnici propisuju zapravo se odnosi na minorne bolesti koje je moguće liječiti OTC-om ili bezreceptnim lijekovima i savjetovanjem s ljekarnikom poput prehlade, začepljenja nosa, menstrualnih bolova i sličnih.

Samoliječenje donosi bolje zdravstvene rezultate, učinkovitije zdravstvo i produljenje životnoga vijeka, složili su se panelisti na predstavljanju prvog Priručnika za samoizliječenje.

Dobrobiti samoizliječenja

U sklopu predstavljanja Priručnika za samoliječenje održana je i panel-diskusija Uloga samoliječenja u javnozdravstvenom sustavu Republike Hrvatske. Svoje stavove o samoliječenju iznijeli su tom prigodom Kristijan Jakovina, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda, Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Katarina Fehir Šola, ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarne Bjelovar, Ante Mandić, ravnatelj Zdravstvene ustanove Mandis Pharm i Lidija Bach Rojecky, predstojnica Zavoda za farmakologiju Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta u Zagrebu.
Panelisti su govorili o dobrobitima samoliječenja, kako njime unaprijediti i očuvati zdravlje, ulozi ljekarnika pri odgovornom samoliječenju te utjecaju farmaceutske industrije na razvoj odgovornoga samoliječenja.

Predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo istaknula je da se država ne koristi dovoljno uslugama ljekarnika u jačanju zdravstvenog sustava.

Priručnik za samoliječenje i odgovorno samoliječenje znatno više utječe na domaće zdravstvo i problematiku koja opterećuje javnozdravstveni sustav Republike Hrvatske, zaključili su sudionici panela te se složili kako samoliječenje donosi bolje zdravstvene rezultate, učinkovitije zdravstvo i produljenje životnoga vijeka.

Linker
21. srpanj 2024 19:26