Bol u ruci može biti znak upozorenja

 SHUTTERSTOCK
Reagirajte na vrijeme

Nemojte ju ignorirati! Ova vrsta boli u ruci može biti simptom srčanog udara, karcinoma, ali i drugih opasnih stanja

Bol u ruci može biti znak upozorenja za nekoliko vrsta bolesti

Bol u ruci je prilično česta pojava i obično je rezultat ozljede ili stresa, međutim ponekad može biti i simptom puno opasnijih stanja. Baš zato je važno potražiti liječničku pomoć kad osjetite bol u ruci koja ne prestaje. Uz to, što prije saznate uzrok boli, prije ćete moć pristupiti liječenju i vratiti zdravlje. Evo kada bol u ruci može biti simptom ozbiljne bolesti:


Bol u ruci i covid-19

Studije su pokazale da ustrajna bol u rukama i nogama može biti znak koronavirusa. Dr. med. Swati Deshmukh, radiologinja na Medicinskim fakultetom Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu, kaže da mnogi pacijenti s koronavirusom imaju bolove u rukama. Isto tako, većina njih se brzo oporavlja, ali kod nekih bolovi u mišićima i kostima zahtijevaju veću pozornost liječnika. Naime, kod nekih ljudi teški bolovi u mišićima usporavaju oporavak od covida i zbog toga trebaju pomoć liječnika.

Dodaje kako snimanjem mišića i kostiju, liječnici mogu vidjeti je li nešto ozbiljno u pitanju ili su to simptomi slični oporavku nakon gripe. Ozbiljno u ovom slučaju znači da osoba ima teže simptoma koronavirusa i treba biti pod nadzorom liječnika.


Bol u ruci i dijabetes

Nažalost, bol u ruci može biti i znak dijabetičke periferne neuropatije. Naime, periferna neuropatija je oštećenje živaca, a predznak dijabetička znači da je uzrokovana dijabetesom. Oštećenje živaca je najčešća komplikacija kod šećerne bolesti. Oštećeni živci sprječavaju protok krvi, a to ograničenje dovodi do kronične, iscrpljujuće boli. Bol u živcima može najjednostavnije pokrete učiniti bolnima.

Dijabetička bol u živcima može biti drugačija za svaku osobu, a ovisi i o ozbiljnosti oštećenja. Stoga je važno konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli terapiju koja vam odgovara.


Bol u ruci i ugrušci

Bol, osjetljivost i oticanje u ruci mogu biti simptomi krvnih ugrušaka u tijelu.

Većina krvnih ugrušaka se formira u nogama, ali se mogu oblikovati i u krvnim žilama u rukama. Posebno ako imate kateter ili ste nedavno imali operaciju na ruci, vratu ili u prsima.

Pacijenti trebaju razumjeti da se dijagnoza krvnog ugruška postavlja vrlo jednostavnim testom. Radi se ultrazvukom koji je bezbolan, traje oko 15 minuta i može se obaviti u liječničkoj ordinaciji ili u bolnici, a može spriječiti katastrofalne posljedice.

Ako se pronađe ugrušak, većina pacijenata će dobiti lijek za razrjeđivanje krvi. Također se mogu koristiti posebni lijekovi za razbijanje ugruška, a samo u rijetkim slučajevima može biti potrebna operacija.


Bol u ruci i rak pluća

Simptom karcinoma pluća može biti bol u ruci ili ramenu.

- Karcinomi pluća se mogu pokazati na bezbroj načina. Liječio sam dva pacijenta u posljednjih nekoliko mjeseci kod koji se rak pluća manifestirao kroz bol u ramenu. Tijekom karijere svjedočio sam brojnim pacijentima koji su imali bolove u ramenu jer se rak proširio na lopaticu, nadlaktičnu kost ili na kralježnicu - kaže dr. med. Gary Larson, onkolog.

Očito, postoji puno drugih uzroka boli u ramenu i ne mora biti riječ o raku, ali kada netko ima neprestanu bol u bilo kojem dijelu tijela koja se stalno pogoršava, liječnici će provjeriti i je li riječ o karcinomu.


Bol u ruci i srčani udar

Vjerojatno ste čuli da je bol u lijevoj ruci znak srčanog udara.

- Bol koja se širi prema čeljusti, leđima, vratu ili rukama može biti znak srčanog problema, posebno ako je teško odrediti podrijetlo - kaže kardiolog dr.med. Leslie Cho iz Klinike Cleveland.

Dodaje da kod srčanog udara možete osjećati bol, ali ne i odrediti iz kojeg mišića ili kosti dolazi. Ako se bol nastavi i kad se prestanete naprezati, vjerojatno se radi o srčanom udaru. Ako se bol u ruci pogorša tijekom nekoliko minuta iako se ruka odmara, odmah zovite hitnu pomoć.

U slučaju i da se zaustavi bol nakon naprezanja, svakako posjetite liječnika.

Linker
05. ožujak 2024 18:27