SHUTTERSTOCK
oprez

Nakon ugriza krpelja obratite posebnu pozornost na jedan simptom! Mnogi ga previde

Ne dovodi svaki ugriz krpelja do infekcije, a neke prolaze nezapaženo

Ako ljeti provodite puno vremena na otvorenom, trebali biste paziti na krpelje. U slučaju ugriza trebate ga ukloniti što prije jer ako krpelj siše krv više od dvanaest sati, povećava se rizik od infekcije bakterijom Borrelia burgdorferi.

Operite ruke, a pincetu prebrišite antiseptikom. Krpelja primite pincetom (sami ili netko od vaših ukućana) što bliže glavici, uz kožu, te ga lagano povlačeći izvucite iz kože. Potom na mjestu ugriza primijenite antiseptik. Krpelja nemojte ničim premazivati (alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejem i sl.) niti paliti plamenom. Ne povlačite ga naglo, ne stišćite ga i ne gnječite, jer se zbog toga grči i izlučuje veće količine sekreta i, ako je zaražen, uzročnika bolesti pa se tako lakše prenosi zaraza.

Ovisno o regiji, do trećine krpelja zaraženo je bakterijom Borrelijom burgdorferi. Ne dovodi svaki ugriz krpelja do infekcije, a neke prolaze nezapaženo. Međutim, ako razvijete simptome, savjetuje se što prije posjetiti liječnika koji će vam propisati terapiju. Što ranije započnete liječenje, to su veće šanse za oporavak bez razvoja težeg oblika bolesti i bez posljedica.

Simptomi gripe

Tipičan znak lajmske bolesti je takozvano migracijsko crvenilo - crvenilo kože u obliku prstena koje je bljeđe u sredini nego na rubu i polako se širi prema van. Migracijsko crvenilo može se razviti tri do trideset dana nakon ugriza krpelja, i to na mjestu ugriza.

Ostali simptomi usporedivi su s onima gripe:

  • glavobolja
  • bolovi u tijelu
  • povišena temperatura.

Za razliku od krpeljnog encefalitisa (TBE), cjepivo protiv lajmske bolesti ne postoji. Zbog toga je još važnije zaštititi se odjećom dugih rukava i zatvorenom obućom prilikom izlaska u prirodu, a kad se vratite kući, presvući se i temeljito pregledati tijelo.

Linker
14. srpanj 2024 20:40