FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Nakon dugog stajanja boli me kuk, što bih trebao napraviti?

Bolovi u desnom kuku i povremeno trnjenje uz promjenu osjeta u nozi ozbiljni su znakovi bolesti koji zahtijevaju pregled fizijatra

Bole me kukovi kad dugo stojim Već nekoliko tjedana imam bolove u desnom kuku, a povremeno mi je nekako čudna i desna noga, kao da trne. To je sve jače kad dugo stojim. Što bih trebao napraviti?

Ivan L., Sisak

Odgovara dr. Blaženka Nekić, fizijatar:

image
FOTOGRAFIJE: Doktor u kući

"Bolovi u desnom kuku i povremeno trnjenje uz promjenu osjeta u nozi ozbiljni su znakovi bolesti koji zahtijevaju pregled fizijatra kako bi se odredila funkcija kralježnice, zglobova između zdjelice i kralježnice, zglobova kuka, koljena i stopala uz neurološke testove, procjenu osjeta, vlastitih refleksa, grube mišićne snage. Nakon razgovora i temeljitog pregleda fizijatar će odrediti potrebnu obradu: rendgen kralježnice i/ili zglobova, EMNG, MRI, CT, a po potrebi i druge pretrage. Nakon toga provodi se liječenje lijekovima, vježbama i fizikalnom terapijom kako bi se izbjegla trajna oštećenja i operativno liječenje. Stojeće radno mjesto uz dizanje, nošenje i guranje tereta opterećuje i troši kralježnicu i zglobove, stoga navedene tegobe treba liječiti, ali i spriječiti ponovne bolove. Uz liječenje potrebna je edukacija o pravilnom držanju tijela kod stajanja, hodanja, sjedenja, ležanja. Također je potrebno naučiti kako se pravilno diže teret (kralježnica je uspravna, kuk i koljeno savijeni, a teret treba približiti tijelu). Snažni mišići čuvaju zdravlje kralježnice i zglobova, stoga treba svakodnevno raditi vježbe za kralježnicu i zglobove, posebice osobe na radnim mjestima koja opterećuju kralježnicu i zglobove. Vježbe dinamičke neuromuskularne stabilizacije potrebne su radi pravilnog držanja tijela i pravilnih obrazaca pokreta. Koriste se u svrhu liječenja i prevencije i rade se individualno."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
21. svibanj 2024 07:48