Lipidi masti
LIPIDI (MASTI) su važan izvor energije jer po gramu daju 9 kcal energije, a omogućavaju i apsorpciju vitamina topljivih u mastima - A, D, E i K.
Masti se prema kemijskoj strukturi svog sastavnog dijela - masnih kiselina - mogu podijeliti na zasićene i nezasićene masti. Namirnice s većim sadržajem zasićenih masnih kiselina su punomasno mlijeko, sir, maslac i svinjska mast, a takve masti životinjskog porijekla nalaze se u krutom stanju. Nezasićene masti uglavnom se dobivaju iz namirnica biljnog porijekla poput maslina i različitih sjemenki (kukuruza, suncokreta, buće) i u tekućem su stanju - ulja. Preporučuje se dnevni unos masti ograničiti na 30 posto ukupnog dnevnog energetskog unosa, s tim da se udio zasićenih masti ograničava na 10 posto dnevnog unosa, jer je dokazano da veći unos zasićenih masti putem hrane pridonosi razvoju kroničnih bolesti.
Lipidi masti
GORILOPEDIJA ZDRAVLJE
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....