SHUTTERSTOCK
Stručnjak odgovara

Kašalj koji ne prestaje i nije sasvim bezazlen. Provjerite o čemu je riječ i potražite pomoć

Osim što je neugodan može izazvati napadaj panike

Imam osjećaj da mi nešto stoji u grlu, kao neki šlajm. Puno kašljem i ne mogu to iskašljati. To traje već nekoliko dana i ne prestaje. Vrlo je neugodno jer mi se nekada čini da ću se ugušiti od kašlja, a zbog toga imam i napadaje panike.

  • Branko T., Zadar

Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk, otorinolaringolog, KBC Sestre milosrdnice

Najčešći uzrok osjećaja da nešto stoji u grlu je laringofaringealni refluks (LPR) koji nastaje kada kiselina iz želuca dospije u ždrijelo te nadražuje sluznicu koja je osjetljiva na kiseli sadržaj. Najčešći simptomi su osjećaj da nešto stoji u grlu, promuklost, kašalj... Osobe koje imaju bronhitis ili astmu mogu imati učestalije napadaje uslijed LPR-a. ORL pregledom će se vidjeti je li riječ o spomenutom poremećaju ili postoji neka druga patologija u ovom području. Korekcijom prehrambenih navika često se uspije riješiti problem. Ako to nije dovoljno, propisuje se antirefluksna terapija i kontrola gastroenterologa. Kod dugotrajnog kašlja potrebno se konzultirati s pulmologom radi otklanjanja patologije donjih dišnih puteva.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 14:37