SHUTTERSTOCK
Često i bolno stanje

Jeste li čuli za dentinsku preosjetljivost? Stomatolog objašnjava zašto do nje dolazi i kako spasiti zube

Odgovara prof. dr. Hrvoje Brkić, spec. dentalne i oralne patologije s parodontologijom, Stomatološki fakultet, Zagreb

Zubi mi nisu jednake boje, izgledaju istrošeno i često bolno reagiraju na kiselu hranu i promjenu toplo-hladno. O čemu se radi?

  • Kruno K., Koprivnica

Odgovara prof. dr. Hrvoje Brkić,, spec. dentalne i oralne patologije s parodontologijom, Stomatološki fakultet, Zagreb

Promjena boje zuba može nastati iz različitih razloga, ali ako je povezana s kemijskim, termičkim i mehaničkim iritansima, najvjerojatnije je posljedica istrošenosti zubne cakline. Takvu pojavu nazivamo dentinska preosjetljivost kada zbog gubitka cakline dolazi do eksponiranja dentina koji je žute boje i bolno reagira. Ovakve promjene na zubima nastaju iz dva osnovna razloga: prvi je intrinzični razlog koji se povezuje s GERB-om, odnosno povratom želučane kiseline u usnu šupljinu. Ta je kiselina toliko jaka da dovodi do rastapanja zubne cakline. Drugi je vanjski razlog zbog uzimanja kiselih napitaka poput kiselih sokova, vina ili pjenušaca. Važno je pronaći uzrok kako bi se djelomično ublažilo otapanje cakline, odnosno uklonio uzrok. U liječenju trebaju sudjelovati stomatolog i internist gastroenterolog.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: [email protected]. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

12. veljača 2025 13:43