Isprobajte

 SHUTTERSTOCK
studija kineskih znanstvenika

Jedna specifična vrsta čaja pokazala se odličnim pomagačem u snižavanju lošeg i podizanju dobrog kolesterola

Ukupna razina kolesterola ne bi trebala prelaziti 5 mmol/l

Povišene razine kolesterola u početku možda i nisu veliki razlog za zabrinutost, ali s vremenom znatno povisuju rizik za nastanak moždanog i srčanog udara zbog plaka koji stvaraju na krvnim žilama.

Ukupna razina kolesterola ne bi trebala prelaziti 5 mmol/l, s tim da treba ustrajati u nastojanju da je lošeg (LDL) kolesterola što manje, a dobrog (HDL) što više. Presudni utjecaj ima hrana jer previše masne i hrane životinjskog porijekla pridonosi porastu kolesterola.

image
SHUTTERSTOCK

Najbolji rezultati

No, osim smanjenja namirnica životinjskog porijekla, u studiji kineskih znanstvenika, objavljenoj u časopisu Nutrition, jedna specifična vrsta čaja pokazala se odličnim pomagačem u snižavanju lošeg i podizanju dobrog kolesterola. To je zeleni čaj, čiji je povoljan učinak na kardiovaskularno zdravlje već poznat, a povoljnom lipidnom profilu pomažu i yerba mate čaj te čaj od hibiskusa.

Naime, zeleni i yerba mate čaj snižavaju loš lipoproteinski kolesterol niske gustoće poboljšavajući serumske lipide. Ali pripazite, jer su oba čaja bogata kofeinom pa ih pijte ujutro i rano popodne kako ne biste poremetili san. Također, čaj od hibiskusa snižava kolesterol - u jednoj studiji oni koji su ga svakodnevno pili snižavali su trigliceride, lipoprotein niske gustoće i ukupni kolesterol te povećali lipoprotein visoke gustoće (dobar) nakon samo mjesec dana.

Najbolje rezultate imaju oni koji kombiniraju ova tri čaja sa zdravom prehranom, iako su u istraživanjima i oni koji su se držali svoje uobičajene prehrane, a redovito su pili zeleni čaj, također postigli smanjenje kolesterola. Istraživanje objavljeno u Journal of Alternative and Complementary Medicine otkrilo je da čaj od hibiskusa smanjuje masnoće u krvi kod dijabetičara.

Linker
14. ožujak 2024 13:41