JABUČNI OCAT KAO LIJEK - Jabučni ocat priprema

Jabučni ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer

Jabučni ocat kao lijek - Jabučni ocat priprema

Jabučni ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u octenu kiselinu, a ocat se može napraviti iz bilo kojeg voća.

U medicini se koristi tisućama godina, a danas ga koristimo u kulinarstvu jednako kao i kod liječenja mnogih tegoba. Među ostalim bolestima, jabučni ocat pomaže u borbi protiv artritisa, osteoporoze, niskog krvnog tlaka, poboljšava probavu i snizuje kolesterol.
Saveznik protiv debljine

Današnja uporaba jabučnog octa prvenstveno se odnosi na smanjivanje ili skidanje viška kilograma, te ga tako nalazimo u mnogim redukcijskim dijetama i režimima prehrane. On ubrzava metabolizam, koji sprječava taloženje toksina i masnoća u našem organizmu i pretvara hranjive tvari u energiju. To znači da se masnoće na talože i stvaraju celulit.

U narodnoj medicini, jabučni se ocat najčešće koristio kako bi se pročistila krv (utjecaj kalija) i smanjila masnoća. Bogat je vitaminima A, B, C i P, mineralima florom, fosforom, kalcijem, magnezijem, natrijem i željezom; sadrži 13 esencijalnih aminokiselina i enzime.

Kako biste izvukli najbolje iz ove prirodne namirnice, salate nemojte začiniti alkoholnim octom, koji je agresivan za vaš želudac. Radije koristite jabučni ocat. Za vitku liniju natašte popijte čašu vode sa žlicom jabučnog octa. Idealan međuobrok je šalica jogurta s jednom žlicom jabučnog octa – tajni recept manekenki.

Također ga možete konzumirati u obliku tableta: pomaže kod problema s probavom, sadrži vlakna koja pomažu kod mršavljenja, a hranjive tvari jačaju imunitet, što je posebno važno u ovo vrijeme kada nam prijete prehlade i gripa.

>> Kako napraviti jabučni ocat - Jabučni ocat recept

Izvor:ordinacija.hr

15. prosinac 2025 14:43