Indijski oraščić
POTIČE IZ BRAZILA, ali se danas najviše proizvodi u Indiji.
Indijski oraščići djeluju supresorski na organizam, odnosno snažno potiskuju glad jer su dobar izvor polinezasićenih masnih kiselina.
Prosječno su sastavljeni od deset do trideset i četiri posto proteina pa konzumacijom jedne porcije možete unijeti i do četrnaest grama proteina u organizam. Izvrstan su izvor vlakana, vitamina E, K i niacina te minerala magnezija i kalija koji održavaju zdravlje srca i dobar krvni tlak.
Mononezasićene masne kiseline, koje čine visok udio u indijskim oraščićima smanjuju razinu lošeg kolesterola i sprečavaju oštećenja arterija pa tako pomažu u sprečavanju srčanog udara.
Indijski oraščići sadrže i visok udio antioksidanta koji štite stanice u tijelu od štete prouzrokovane djelovanjem slobodnih radikala. Dokazano je da ima antibakterijsko, antiseptičko, protuupalno, diuretičko, osvježavajuće i tonizirajuće djelovanje, ali i to da je efikasan protiv kašlja, snižava razinu šećera u krvi i povišen krvni tlak, suzbija groznicu, čisti crijeva i da djeluje kao afrodizijak. Sadrži pet puta više vitamina C nego naranča, prenosi portal budi.in.
Indijski oraščići inače rastu na drvetu, a mogu se jesti sirovi ili pečeni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....