SHUTTERSTOCK
pripazite

Ima neočekivane zdravstvene dobrobiti, a njegov manjak dovodi do slabog imuniteta, gubitka kose, akni...

Ako smatrate da prehranom ne uspijevate unijeti dovoljne količine, dodaci tu mogu uskočiti u pomoć

Cink je zapravo od vitalnog značaja za imunološki sustav i možda se pitate trebate li uzimati dodatke ili ga možete u potpunosti dobiti iz prehrane?

Osim što poboljšava cjelokupno zdravlje, bori se i protiv bolesti i ostalih nepoželjnih tjelesnih pojava - skraćuje prehlade, liječi akne i pomaže u zacjeljivanju rana. Ženama je potrebno otprilike 8 miligrama (mg) cinka dnevno, dok muškarcima oko 11 mg. Cink podržava preko 300 enzima ključnih za probavu, živčanu funkciju i metabolizam, a hrana poput borovnica, jaja, ribe i kruha od cjelovite pšenice vrvi cinkom. Manjak cinka u organizmu može izazvati ispadanje kose, poremećaje okusa i njuha, poremećaje u rastu, sporije zacjeljivanje rana, smanjenu spermatogenezu, dermatitise, akne... Već se i manji nedostatak odražava na rad timusa te smanjuje produkciju citokina, važnih medijatora upalnih bolesti.

Ako smatrate da prehranom ne uspijevate unijeti dovoljne količine cinka, dodaci tu mogu uskočiti u pomoć.


Nedostatak cinka

Nedostatak cinka pogađa oko 35-45 posto odraslih osoba starijih od 60 godina, to može dovesti do problema s kožom, sporijeg zacjeljivanja rana i promjena osjetila okusa i apetita. Također povećava oštećenje stanica od slobodnih radikala, doprinoseći starenju i kroničnim bolestima. Neki od rizika koji su mogući uzrok nedostatka cinka su operacija mršavljenja, veganska prehrana, gastrointestinalni poremećaji i bolest srpastih stanica.


Protiv prehlada

Dodaci cinka često se koriste i u borbi protiv prehlade. Neke studije pokazuju da cinkove pastile mogu skratiti prehlade, ali rezultati su mješoviti. Na primjer, studija iz 2017. godine otkrila je da se 70 posto ljudi koji su uzimali cinkove pastile oporavilo nakon pet dana, u usporedbi s 27 posto koji su uzimali placebo.


Liječenje akni

Cink može pomoći u liječenju akni smanjenjem upale, zaštitom od rasta bakterija i smanjenjem aktivnosti uljnih žlijezda. I oralni i topikalni dodaci cinka mogu biti učinkoviti, a ako se borite s aknama, razmislite o dodavanju cinka u rutinu njege kože ili dijetu nakon savjetovanja s liječnikom.


Seksualno zdravlje

Cink je važan za seksualno zdravlje, osobito kod muškaraca. Niske razine mogu utjecati na seksualni razvoj i plodnost, i iako dodaci cinka mogu pomoći, potrebno je više istraživanja. Previše cinka može naškoditi spermi, pa je ključno održavati uravnotežen unos.


Zdravlje očiju

Cink je odličan za zdravlje očiju i može pomoći u sprječavanju starosne makularne degeneracije (AMD), stanja koje uzrokuje gubitak vida kako starite. Cink pomaže u zaštiti mrežnice, potencijalno odgađajući napredovanje AMD-a. Uključivanje hrane bogate cinkom poput morskih plodova, mesa, mliječnih proizvoda i cjelovitih žitarica u vašu prehranu može podržati zdravlje vaših očiju.


Liječenje proljeva

Dodaci cinka mogu učinkovito liječiti i proljev, naročito kod pothranjene djece - može skratiti trajanje i smanjiti ozbiljnost epizoda proljeva. Preporučene doze kreću se od 5 do 20 mg, a uvijek se preporučuje savjetovanje s liječnikom kako bi se utvrdilo je li dodatak cinka prikladan za liječenje proljeva u vašem slučaju.


Zacjeljivanje rana

Zacjeljivanje rana također je jedna od mogućnosti cinka, on podržava popravak stanične membrane, rast i održavanje zdrave kože. Oko 5 posto cinka u tijelu se nalazi u koži, a neke studije sugeriraju da dodaci cinka mogu ubrzati zacjeljivanje, poput smanjenja ulkusa na stopalima kod dijabetičara. Razgovarajte o suplementaciji cinkom sa svojim liječnikom ako imate rane koje sporo zacjeljuju.


Smanjenje upale

Cink pomaže u smanjenju upale smanjenjem oksidativnog stresa koji može dovesti do kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, raka i kognitivnog pada.


Dobri izvori cinka

Cink se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući govedinu, svinjetinu, puretinu, plodove mora, borovnice, brokulu, jaja, mliječne proizvode, grah, leću, kikiriki, sjemenke bundeve, rižu i kruh od cjelovite pšenice. Vegetarijanci i vegani mogu zadovoljiti svoje potrebe cinka dobro planiranom prehranom, a kako se njihovo tijelo prilagođava vegetarijanskoj prehrani tako se povećava i njihova mogućnost apsorpcije i zadržavanja cinka.

Linker
05. srpanj 2024 14:30