Na što upućuje probadanje?
 FOTOGRAFIJE: PROFESSIONAL STUDIO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Gubim dah, a nekad mi se događa i probadanje. Je li to srčani problem?

Kratkoća daha ponajprije je vezana za plućne bolesti kao što su kronična opstruktivna bolest pluća ili npr. bronhijalna astma, rjeđi uzrok su srčane bolesti


Često izgubim dah te se moram potruditi kako bih udahnula onoliko zraka koliko mi je potrebno. Ponekad osjećam probadanje u lijevom dijelu grudnog koša, ali ne u razini srca, već malo iznad. Vrlo rijetko probadanje se javlja ispod razine srca, u području rebara na lijevoj strani. Ima li to veze s poremećajem abdominalne aorte ili aortnog luka (npr. aneurizma) ili je to neki srčani problem? Imam 47 godina.

Hrvojka M., Zagreb

Odgovara dr. Dražen Šebetić, kardiolog:

image
FOTOGRAFIJE: BILJANA BLIVAJS/CROPIX


"Kratkoća daha ponajprije je vezana za plućne bolesti kao što su kronična opstruktivna bolest pluća ili npr. bronhijalna astma, rjeđi uzrok su srčane bolesti poput srčanog popuštanja, a najčešće je vezana za različite oblike tzv. restriktivnih smetnji ventilacije uslijed smanjivanja respiratornih pokreta kakvi se javljaju kod debljine i pritiska trbuha na prsnu šupljinu.

Aneurizma torakalne aorte mora se prvo dijagnosticirati ultrazvukom srca i aorte. Ako postoji, može davati simptome koje navodite, no probadanje je najčešće vezano uz koštano-mišićni sustav prsnog koša."


ČITAJTE I:

Linker
19. svibanj 2024 14:49