Shutterstock
važan za zdravlje

Dva rana znaka nedostatka vitamina C, obratite pažnju

Nedostatak je prisutan kod ljudi kod kojih je uvelike ograničen unos voća i povrća

Svakoga bi dana odrasla žena u organizam trebala unijeti 75, a muškarac 90 mg vitamina C. Pušači bi dozu trebali povećati barem 50 posto jer je dokazano da u tijelu imaju niže razine tog vitamina koji potiče aktivnost bijelih krvnih zrnaca i tako podržava obrambeni sustav tijela, ključan je za kožu, žile, hrskavicu, tetive jer sudjeluje u proizvodnji kolagena, moćan je antioksidans... U sezoni prehlada i gripe savjetuje se uzimati i više doze, od 500 do 1000 mg na dan.

Ovo su prva dva znaka nedostatka.

Umorni ste?

Težak nedostatak vitamina C, koji može biti i smrtonosan (skorbut), danas je rijedak, no s obzirom na raširene loše prehrambene navike i na njegovu izuzetnu osjetljivost na toplinu, svjetlo, zrak i vodu, izgledno je da ga mnogi uzimaju premalo. Simptomi se mogu pojaviti već ako uzimamo premalo ovog vitamina u tri mjeseca. Najraniji znak vjerojatno će biti umor.

Krvarenje desni

Rani su znakovi manjka vitamina C i crveno zubno meso i krvarenje iz zubnog mesa. Nakon toga pojavljuju se i lako dobivanje modrica po tijelu, sporo zarastanje ranica, bolovi u zglobovima i gruba koža.

Gdje se nalazi?

Vitamin C nalazi se u citrusima i njihovim sokovima, paprici, brokuli, kelju, prokulicama, kiselom kupusu, cvjetači, zelenoj salati, jagodama i dinji, rajčici, šparogama...

Linker
16. srpanj 2024 10:05