SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Dugotrajna bol nakon herpes zostera - što može pomoći u oporavku?

Odgovara dr. Milan Mazalin

Dugotrajna bol nakon herpes zostera Na desnoj strani pod pazuhom pojavio mi se herpes prije pet mjeseci. Nemam otvorenih rana, ali sada se upalio i živac u desnoj ruci i stanje se pogoršalo do te mjere da nemam snage u ruci i ispadaju mi stvari. Na počeku sam koristio kremu Herplexim 50 g kojom sam mazao pet puta dnevno osjetljivo područje i tri puta na dan uzimao tablete od 400 mg. Trenutačno ništa ne uzimam. Što bi mi još moglo pomoći u oporavku?

  • Dmitar A., Rijeka

Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. opće medicine, Dom zdravlja Centar, Zagreb

Prema simptomima koje navodite ne može se sa sigurnošću reći da se radi o herpes zosteru. Ako se ipak radilo o tome, terapija koju ste uzimali bila je subdozirana, odnosno niste uzimali dovoljnu dnevnu doza lijeka Herplexima, koja je trebala biti 5 x 2 tablete od 400 mg. Ta terapija primjenjuje se na početku bolesti i ima za cilj skraćivanje i ublažavanje intenziteta bolesti. Dugotrajna bol koju navodite mogla bi biti postherpetična neuralgija, koja je kronični periferni neuropatski bolni sindrom, a nastaje kao posljedica infekcije virusom herpes zostera. Nakon infekcije herpes virusom 10-20 posto bolesnika razvije postherpetičnu neuralgiju s trajnom neuropatskom boli. Bol se javlja spontano, osobito u mirovanju, a doživljava se kao pečenje, žarenje, sijevajuća ili oštra ubodna bol. U liječenju boli koriste se analgetici, u težim slučajevima i antidepresivi, akupunktura pa i opioidni analgetici.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
27. svibanj 2024 09:11