SHUTTERSTOCK
moćna šalica

Došlo je njegovo vrijeme! Ovaj blagi čaj pomaže kod oštećene jetre i žuči, pročišćava krv, rješava želučane tegobe

Šteta ga je ne iskoristiti

Zahvaljujući brojnim djelatnim sastojcima neven ( (lat. Calendula officinalis) djeluje protiv bakterija, posebno onih na koži. Također sprječava razvoj gljivica. Ova biljka potiče prokrvljenost i razvoj novih stanica, pa se koristi za zacjeljivanje rana. Upotrebljava se izvana za ožiljke, upale vena, hemoroide i kožne bolesti. Također, izvana se upotrebljava kod pojave akni, bradavica, čireva, ekcema i ozeblina.

Čaj od nevena koristan je kod želučanih tegoba, čira na želucu i crijevima jer je svojim djelovanjem povoljan za sluznicu. Također jača imunitet, odličan je u sezoni prehlada, viroza i gripe, može pomoći kod kašlja i pojave herpesa, kada dobro djeluje nevenova mast.

Po sunčanom vremenu

U ljekovite se svrhe rabe cvjetne glavice. Beremo ih kada se cvjetovi posve rascvatu, po suhom i sunčanom vremenu. Brzo se suše na zraku, nikako na umjetnoj temperaturi. Osušene glavice rabimo ili cijele ili od njih izdvajamo samo jezičaste, obodne cvjetove, koji izgledaju kao latice, ako se cijela glavica promatra kao cvijet. Također se rabe i listovi, najbolje svježi.

image
SHUTTERSTOCK

Niz bolesti

Nevenom liječimo niz bolesti - gnojne rane i opekotine, bradavice, kurje oči, različite kožne bolesti, otekline, nategnuća mišića, krvne podljeve, slabost jetre i slezene, probleme sa žuči; pospješuje stvaranje i izlučivanje žuči, liječi crijevne i želučane bolesti, pročišćava krv, regulira menstruaciju, dobro djeluje i kod kancerogenih oboljenja.

Napravite čaj

Priprema

  1. Oko 2 žličice suhih cvjetova nevena prelijemo s 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 minuta i procijedimo.
  2. Kod žučnih tegoba uzima se taj čaj po 2-3 šalice dnevno.
  3. Kod neurednih i bolnih menstruacija uzima se po jedna šalica dnevno, tjedan dana prije menstruacije. Isti čaj rabi se i za obloge.
Linker
27. svibanj 2024 08:46