SHUTTERSTOCK
pripazite

Desni vam ne prestaju krvariti? Sigurno vam nedostaju dva ključna vitamina

Nepravilna tehnika čišćenja koncem može isto tako uzrokovati krvarenje desni


Zubni konac dio je oralne higijene koji uspješno odrađuje onaj dio posla koji četkica ne može. Čisti prostor među zubima i tako sprečava brojna neugodna upalna stanja i bolesti desni. Premda bi trebao biti alat s kojim se svakodnevni služimo, činjenica je da konac mnogi ne vole, a jedan od razloga je često krvarenje desni. Zašto do toga dolazi?

Najvažnija činjenica zbog koje desni krvare

Normalno je da s vremena na vrijeme dođe do krvarenja desni, no ne i redovito, a iza ove činjenice sasvim logično objašnjenje dale su parodontologinja Sasha Ross i stomatologinja Annie Clemons. Naime, prema ovim stručnjakinjama nekorištenje zubnog konca svakodnevno je obično glavni uzrok krvarenja desni. Četkica nije dovoljna, a bez rutine čišćenja koncem, bakterije, zubni kamenac i plak počinju se nakupljati duž ruba desni. Kao posljedicu stomatolozi navode čestu pojavu gingivitisa i nadraženih, natečenih desni koje lako krvare tijekom čišćenja zubnim koncem ili četkanja. Gingivitis koji se ne kontrolira može prerasti u parodontalnu bolest, što sa sobom vuče niz zdravstvenih problema.

Osim gingivitisa, najčešćeg uzročnika krvarenja zubi prilikom čišćenja zubnim koncem, drugi uzroci mogu uključivati:

  • Nepravilnu tehniku

Nepravilna tehnika čišćenja koncem može isto tako uzrokovati krvarenje desni. Kako bi izbjegli ovo neugodno stanje:

  • Koristite konac dužine između 40 i 50 cm.
  • Omotajte ga oko oba srednja prsta, a palčeve i kažiprste koristite kako biste konac tijekom upotrebe održali čvrstim.
  • Postavite konac između dva zuba i nježnim pokretima gore-dolje pomičite ga duž zakrivljenosti svakog zuba. Pritom, pazite da ne uđete predaleko u desni.

Na tržištu postoje razni konci za zube, no uglavnom razlikujemo voštani koji je obično tanji i glađi od nevoštanog konca te je idealan za one osobe koje imaju tijesne prostore među zubima. Nevoštani konac je deblji, a može biti dobar i kod uklanjanja plaka. Namijenjen je onima koji nemaju toliko tijesne prostore između dva zuba.

  • Loša četkica za zube

Poznato je da bismo zube trebali četkati idealno nakon svakog obroka, međutim, dva puta dnevno i to ujutro i navečer je minimum koji treba poštovati. Pritom, način na koji četkamo zube i četkica koju koristimo su izuzetno važni faktori toga hoćemo li raskrvariti desne ili ne. Previše pritiskanja četkice na zube prilikom četkanja ili njezina gruba dlaka mogu biti također jedan od uzroka krvarenja.

  • Promjena u hormonima

Dotok hormona poput progesterona može povećati protok krvi, što može dovesti do upale ili krvarenja desni. Osim menstrualnog ciklusa, do krvarenja desni kod žena može doći i ako se:

  • uzima kontracepcija
  • tijekom trudnoće
  • zbog menopauze, ali i
  • puberteta (bez obzira na spol djeteta)

  • Medicinska stanja

Do krvarenja desni može doći i zbog određenih medicinskih stanja poput dijabetesa koji nije dobro reguliran, leukemije i hemofilije. Osim toga, nedostatak vitamina C i K se također može odraziti kao krvarenje. Vitamin C pomaže u rastu i oporavku tkiva i ujedno jača kosti i zube, dok vitamin K pomaže zgrušavanju krvi.

Kako zaustaviti krvarenje?

Najbolji način da do krvarenje niti ne dođe je redovito korištenje konca za zube. Osim toga, posjet stomatologu radi čišćenja zubi dva puta godišnje također može spriječiti nakupljanje plaka i zubnog kamenca.

Linker
22. kolovoz 2024 15:16