Ona nije tek običan napitak, već za mnoge predstavlja ritual. Dio je naše svakodnevice i podsjetnik za opuštanje i uživanje. Za mnoge predstavlja neizostavan početak dana, a povezujemo je i s energijom, fokusom te osjećajem ugode koji potiče tijelo i um. Međutim ritual ispijanja ove tekućine mogao bi imati više koristi od samog razbuđivanja, naime, mogao bi pomoći u zaštiti od raka glave i vrata koji su na globalnoj razini sedmi najčešći rak, s približno 745.000 novih slučajeva i 364.000 smrtnih slučajeva u 2020. Spomenuto uključuje karcinome usne šupljine, orofarinksa, hipofarinksa i grkljana.
Četiri šalice kave dnevno
Opsežno istraživanje provedeno u SAD-u sugerira da konzumacija četiri ili više šalica kofeinske kave dnevno može smanjiti rizik od ovih vrsta raka za čak 17 posto. Studija, koju je vodio Međunarodni konzorcij za epidemiologiju raka glave i vrata, analizirao je više od 25.000 zapisa iz 14 prethodnih istraživanja, a dobiveni rezultati potvrdili su potencijalna antikancerogena svojstva kave, posebno one s kofeinom. Na primjer, osobe koje su pile četiri ili više šalica dnevno imale su 30 posto manji rizik od raka usne šupljine i 22 posto manji rizik od raka grla. Čak je i beskofeinska kava pokazala prednosti, smanjujući rizik od raka usne šupljine za 25 posto.
Čaj ne izostaje, ali...
Ljubitelji čaja također imaju razloga za optimizam. Analiza je povezala konzumaciju čaja s gotovo 30 posto manjim rizikom od raka donjeg dijela grla. Međutim, pretjerana konzumacija spomenutog napitka s više od dvije ili tri šalice dnevno bila je povezana s 38 posto većim rizikom od raka grkljana, što postavlja pitanja o tome kako priprema i temperatura mogu utjecati na ove rezultate.
Druge životne navike
Spomenuta opsežno istraživanje također naglašava složen odnos između prehrane i rizika od raka. Dok napici poput kave i čaja sadrže antikancerogene spojeve poput polifenola, drugi čimbenici načina života također su izuzetno važni. Primjerice, uporaba duhana povećava rizik od karcinoma skvamoznih stanica glave i vrata čak deseterostruko, a ovo je istraživanje potvrđuje da i konzumacija alkohola dodatno pojačava tu opasnost.
Dodatna istraživanja
Ipak, unatoč prijašnjim istraživanjima o pozitivnom utjecaju popularnih napitaka na smanjenje rizika od nastanka raka, prema jednoj od autorica studije, dr. Yuan-Chin Amy Lee, takvih će istraživanja biti potrebno i u budućnosti.
- Iako su prethodne studije istraživale učinke kave i čaja, naša analiza naglašava različite prednosti ovisno o mjestu raka, uključujući pozitivne učinke beskofeinske kave - zaključuje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....