SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Bolest koja pogađa sve. Neurologinja Vuletić otkriva kako pomoći osobi s Alzheimerom, ali i sebi

Nježnim dodirima i zagrljajima pokažite joj da vam je stalo

Mama ima Alzheimerovu bolest i sasvim se promijenila. Nikome ne vjeruje i sve nas u obitelji optužuje za različite stvari koje se nisu dogodile. To postaje nemoguće. Što da radimo?

  • Marina T., Šibenik

Odgovara prof. dr. Vladimira Vuletić, neurolog, KBC Rijeka

Ako osoba s Alzheimerovom bolešću ima trajne uznemirujuće halucinacije ili deluzije, paranoju, obavezno potražite liječničku pomoć. Bolest ili lijekovi mogu uzrokovati takva ponašanja. Postoje lijekovi koji pomažu u ovakvim stanjima, ali moraju se koristiti s oprezom i samo uz savjete i praćenje liječnika. Razgovarajte s liječnikom o svim bolestima koje vaša mama ima i lijekovima koje uzima. Nekad je potreban primitak u bolnicu kako bi se stanje stabiliziralo. Osobe s tom dijagnozom zahtijevaju 24-satno praćenje, što je vrlo iscrpljujuće. Neki od praktičnih savjeta su da se pokušate ne raspravljati s mamom o onome što vidi, sumnja ili čuje. Utješite je ako se boji. Odvratite joj pažnju. Ponekad pomaže premještanje u drugu sobu ili izlazak u šetnju. Isključite TV kada se prikazuju nasilne ili uznemirujuće scene. Netko s Alzheimerom može pomisliti da se to događa u sobi. Pobrinite se da je mama sigurna i da ne može dohvatiti ništa što bi se moglo iskoristiti da ozlijedi sebe ili druge. Kod osoba s Alzheimerovom bolešću paranoja je često povezana s gubitkom pamćenja. Može postati gore kako se gubitak pamćenja pogoršava. Na primjer, osoba može postati paranoična ako zaboravi gdje je nešto stavila. Može vjerovati da netko uzima njezine stvari. Paranoja može biti način na koji osoba izražava gubitak. Osoba može okrivljavati ili optuživati druge jer se čini da nijedno drugo objašnjenje nema smisla. Pokušajte ne reagirati ako vam mama nešto zamjeri. Nemojte se svađati s njom. Dajte joj do znanja da je na sigurnom. Nježnim dodirima i zagrljajima pokažite joj da vam je stalo. Objasnite drugima da se mama tako ponaša jer ima Alzheimerovu bolest. Potražite nešto što će joj odvratiti pažnju, a zatim razgovarajte o onome što ste pronašli. Na primjer razgovarajte o fotografiji ili uspomeni.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. lipanj 2024 16:03