Neurolog Hrvoje Budinčević. FOTO SANDRA SIMUNOVIC/CROPIX
dežurna ordinacija

Ako netko ima ovaj simptom, znači li to sigurnu dijagnozu multiple skleroze? Pitali smo neurologa Budinčevića

Obično se dijagnosticira između 20. i 40. godine

Ako netko ima učestali i stalni tremor, znači li to i sigurnu dijagnozu multiple skleroze.

  • Anđelka Z., Koprivnica


Odgovara doc. dr. Hrvoje Budinčević, neurolog KB Sveti Duh, Zagreb

Učestali tremor najčešće je posljedica ekstrapiramidnih bolesti poput Parkinsonove bolesti ili esencijalnog tremora. Međutim, 25 do 60 posto osoba s multiplom sklerozom može imati tremor. Tremor koji se javlja u multiploj sklerozi najčešće je akcijski, odnosno intencijski tremor - posljedica je oštećenja malog mozga i javlja se pri ciljanim voljnim pokretima. Tremor je čak opisivao i poznati francuski neurolog Jean-Martin Charcot (1825.-1893.) te je poznat njegov trijas simptoma povezan s multiplom sklerozom. Ovaj trijas uključuje (intencijski) tremor, nistagmus (nekontrolirano traznje očiju) i skandirajući govor. Za postavljanje dijagnoze multiple skleroze nije dovoljno imati samo tremor.

Autoimuna bolest

MS je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba ima različite simptome, pa je zato i nazivaju "bolešću s tisuću lica“. Svaka osoba s multiplom sklerozom, bez obzira što se na njoj vide ili ne vide znakovi bolesti, suočava se sa nizom "nevidljivih" simptoma. Obično se dijagnosticira između 20. i 40. godine.

Kod više od 76 posto oboljelih od multipla skleroze nevidljivi simptomi najveći su izazov s kojim se susreću, pokazuje anketa koju je objavio Savez društava multiple skleroze Hrvatske, ističući da su tri najčešća simptoma - umor, problemi s pamćenjem i koncentracijom te obamrlost.

Linker
24. svibanj 2024 17:40