
Konzumiranje alkohola ako imate velik obujam struka ili dijabetes više nego udvostručuje rizik za ozbiljna oštećenja jetre, dok visok krvni tlak gotovo udvostručuje rizik ako pijete, pokazala je nova studija.
- To su vrlo ozbiljni zdravstveni rizici o kojima biste trebali dobro razmisliti ako pijete – smatra dr. Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije i zdravlja u bolnici National Jewish Health u Denveru, koji nije bio uključen u studiju.
- Ljudi će učiniti upravo ono što ne bi smjeli učiniti i otrovat će se. Naročito za vrijeme velikih sportskih natjecanja i važnih utakmica, ljudi će jesti hranu poput hot doga, kobasica i slanine, a takve mesne prerađevine su u istoj kategoriji kao i cigarete kad je riječ o riziku za rak. Kad jedete svu tu ultra prerađenu hranu, bogatu mastima i šećerom inzulin će se početi prekomjerno lučiti, što će dovesti do stvaranja inzulinske rezistencije, potom do povišenog šećera u krvi, a zatim do masne jetre. A onda, ako uz sve to, još konzumirate i alkohol, to samo dodatno povećava rizik – upozorio je.
Masna jetra prethodi dijabetesu
Opseg struka od 88 cm i više za žene te od 101 cm i više za muškarce, koji se često povezuje s pretilošću, jedan je od nekoliko kardiometaboličkih rizičnih faktora koji uključuju i povišen šećer u krvi te povišen krvni tlak. Gotovo polovica Amerikanaca ima visok krvni tlak, više od jedne na tri osobe ima predijabetes, a 40 posto populacije se smatra pretilom, prema Američkom centru za kontrolu i prevenciji bolesti. Slične brojke imamo i u Hrvatskoj. Prema Europskoj zdravstvenoj anketi iz 2019., u Hrvatskoj 35,8 posto muškaraca i 38,4 posto žena ima hipertenziju učestalost arterijske hipertenzije 37,5 posto, predijabetes ima oko 125.000 osoba, a prema istraživanjima čak dvije trećine odraslog stanovništva bori se s prekomjernom tjelesnom težinom. Ta zdravstvena stanja doprinose gomilanju masti u jetri, a to može dovesti do fibroze ili stvaranja ožiljaka na jetri.
- Mnogi ljudi toga nisu svjesni, no prije nego što netko razvije dijabetes, obično prvo razvije masnu jetru. To je povezano s neodgovarajućom regulacijom šećera. Kad imate previše šećera u krvi, jetra pohranjuje masti kako bi se riješila dijela tog šećera, a taj višak masti oslabljuje funkciju jetre – pojasnio je dr. Freeman.
Alkohol ni za koga nije siguran
S druge strane, konzumacija alkohola oštećuje stanice jetre koje pokušavaju metabolizirati alkohol, što može dovesti do dodatnog nakupljanja masti u jetri. Upala i ožiljci uzrokovani prekomjernom količinom masti s vremenom mogu dovesti do razvoja ciroze, a ona povećava rizik za zatajenje i rak jetre. - Takav dvostruki udarac masti na jetru može biti uzrok značajnog povećanja ožiljaka na jetri među osobama koje umjereno ili prekomjerno konzumiraju alkohol, a imaju ovakve kronične bolesti, pokazala je studija koju je proveo dr. Brian Lee, profesor kliničke medicine na University of Southern California‘s Keck School of Medicine.
Rezultati su identificirali segment populacije s vrlo visokim rizikom i sklone razvoju bolesti jetre te sugeriraju da postojeći zdravstveni problemi mogu imati veliki utjecaj na to kako alkohol djeluje na jetru. Samo zato što netko nema veliki trbuh, visok krvni tlak ili dijabetes, ne znači da je za njega sigurno prekomjerno konzumirati alkohol – ističe dr. Lee te dodaje da se zna da je alkohol toksičan za jetru i da su svi teški alkoholičari izloženi riziku za uznapredovale stadije bolesti jetre.
Što znači biti "teški" alkoholičar
Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Journal of Clinical Gastroenterology and Hepatology analizirala je podatke gotovo 41.000 osoba, dobivene iz Ankete o nacionalnom zdravlju i prehrani koje provodi Američki Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku. Od svih uključenih, njih 2.200 bili su kategorizirani kao "teški" alkoholičari. U toj su studiji žene koje su pile više od 20 ml alkohola dnevno i muškarci koji su pili 30 ml alkohola dnevno ili više definirani kao teški alkoholičari. No, ta količina alkohola obično se smatra "umjerenim" pijenjem, prema američkom Centru za kontrolu bolesti. Standardno piće u SAD-u je definirano kao 17 ml čistog alkoholnog pića. To odgovara 148 ml vina s 12 posto alkohola, 355 ml piva s 5 posto alkohola ili 44 ml likera ili destiliranog alkohola. Stručnjaci kažu da većina ljudi nije svjesna da ispijaju pića koja daleko premašuju ove standarde.
- Pogledate li što ljudi piju uz večeru ili kao koktel, vidjet ćete da pune čaše s 80 ili 120 ml. Kad bi vam u restoranu natočili 148 ml vina, žalili biste se da vam nisu napunili čašu do kraja. Ljudi vjerojatno piju mnogo više nego što su toga svjesni – ističe dr. Freeman.
Alarmantan broj novih studija da je bilo koja količina alkohola opasna za zdravlje. Bivši šef Službe javnog zdravlja SAD-a upozorio je na veliku povezanost između alkohola i raka.
- Alkohol je dobro poznat uzrok raka koji je moguće prevenirati i odgovoran je za oko 100.000 slučajeva raka te 20.000 smrti od raka godišnje u SAD-u, što je više nego 13.500 fatalnih slučajeva prometnih nesreća povezanih s rakom godišnje u SAD-u. Unatoč tome većina građana uopće nije svjesna tog rizika – rekao je Murthy napomenuvši kako je samo 45 posto Amerikanaca u anketi Američkog instituta za istraživanje raka izjavilo da vjeruje da konzumiranje alkohola uzrokuje rak.
Kako smanjiti konzumaciju alkohola
Jedan jednostavan način je da alkohol zamijenite mocktailima, naročito u socijalnim situacijama kad se želite osjećati uključenim u zabavu. Neki mocktaili sadrže bezalkoholne varijante tradicionalno alkoholnih pića, poput bezalkoholnog piva, razne biljne čajeve i začinske biljke, no neki su jednostavno mješavina voćnih sokova, gazirane vode i sirupa. Ako mocktaili ne zadovoljavaju vašu žudnju za alkoholom, stručnjaci preporučuju korištenje metode SMART kako biste si postavili ostvarive ciljeve. Kratica SMART znači:
1. Specifično (Specific): postavite precizan i ostvariv cilj, poput toga da ne pijete samo tri dana tjedno, a zatim možete povećavati broj dana sve dok ne postignete cilj da više ne pijete.
2. Mjerljivo (Measurable): odredite koliko pića ćete "preskočiti" i koje veličine će biti vaše piće.
3. Dostižno (Achievable): smanjite broj druženja i izlazaka kod kojih je vjerojatno da će biti poslužen alkohol tijekom vašeg procesa odvikavanja od alkohola.
4. Bitno (Relevant): zapitajte se na koji način će ne konzumiranje alkohola pomoći vašem životu i zdravlju.
5. Zadani vremenski okvir (Time based): odredite razuman vremenski okvir za smanjenje konzumacije alkohola.
- Postavite li ljestvicu previsoko, mogli biste "pasti", odnosno ne uspjeti, pa je bolje postaviti manje ciljeve koje ćete moći ostvariti – upozorava njujorški neuropsiholog dr. Sanam Hafeez dodajući da je za početak dobro da ste svjesni onoga što činite jer ništa ne počinje bez iskrenog razgovora sa samim sobom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....