Foto: iStock
Promijenimo energiju

Kaos je prvi korak do reda

Kao hrčci znamo gomilati stvari i obaveze, a onda odjednom, nađemo se zatrpani i ne vidimo izlaz... A, vjerujte, izlaz postoji!

Nedavno je moja, vječno prezaposlena, obitelj odlučila uhvatiti se u koštac s onim što već dugo odgađamo - generalnim spremanjem kuće! Suprug, dva odrasla sina i ja konačno smo se složili da ćemo iz kuće izbaciti sve nepotrebno, a za to smo morali odvojili cijeli vikend. Pravi mali projekt! Činilo se da će, nakon 48 sati našeg truda, kuća zablistati, odisati nekom drugom energijom, biti gotovo neprepoznatljiva, kao nova....

Hrpe stvari

No, dva dana kasnije, stojim usred svog dnevnog boravka, gledam u apsolutni džumbus i pomalo me hvata očaj: prostor ne samo da ne izgleda pospremljeno i očišćeno nego izgleda zastrašujuće. Posvuda različite hrpe stvari - papira, odjeće, knjiga, kutije pune starih suvenira i kuhinjskih (ne)potrepština, igračke koje su djeca nekad davno smatrala važnima, stari zvučnici, žice... puno toga je izvučeno da bi pronašlo svoje mjesto ili bilo odnešeno nekamo gdje je potrebnije. No, sve to sada stoji u dnevnom boravku i umjesto savršenog reda, odjednom se nalazim u totalnom kaosu.
Pomišljam: da netko sad uđe u kuću i vidi ovo, nikada ne bi pomislio da je sve to zapravo put prema ljepšem domu. Jedino moja obitelj zna kako smo to isplanirali napraviti i da je ovo samo neminovan korak prema uspjehu.
Faza prije odvoza svega suvišnog izgleda vjerojatno najgore, jer su izvučene van i sve stvari koje su se skrivale po dubinama ormara...

Sve će proći

Jeste li ikada pomislili da je upravo tako i u životu? Kad odredite svoje želje i ciljeve i poduzimate sve da se ostvare, često se dogodi faza u kojoj vam se čini da je sve pošlo naopako, da su se stvari zakomplicirale i da se odjednom osjećate izgubljeno. Izuzetno je važno da se u takvim trenucima sjetite da je takav period potreban i da će nakon toga doći raščišćavanje. Svemir zna što radi, ali često mora prvo izvući stare stvari iz naših životnih ormara, da bismo ih sortirali na ispravno mjesto ili ih pustili da odu. Često nam to izgleda kao kaos, kao da je sve puno gore nego prije, očajavamo i ne vidimo da je taj prividni kaos samo potrebna faza u "pospremanju" i da je neophodan dio jednog većeg plana, kako bi sve došlo na svoje mjesto.
Ponekad se i ja osjećam zbunjeno. Ima faza kad ne vidim jasno svoj put ili pak faza kad mi se život zatrpa prevelikom količinom sadržaja. U svakoj takvoj fazi znam da je to samo stepenica, samo korak i da će se već iza sljedećeg ugla pokazati jasnoća. I uvijek tako bude.

Generalno pospremanje

A kako bismo si pomogli i potaknuli tu kaos-fazu da brže prođe, najbolja stvar koju možemo učiniti je upravo generalno pospremanje svog životnog prostora. Ja sam već krenula, krenite i vi!
Stoga, kad idući puta poduzmete sve što možete da raščistite sve loše u životu, a odjednom se nađete u neviđenom kaosu i pitate se što vam je sve to trebalo, ne odustajte. To je samo faza. Baš kao i moj dnevni boravak koji svakim danom izgleda sve bolje!

3 stvari koje treba imati na umu kad vam se čini da vam je život postao kaotičan i zbunjujuć

  • Sjetite se da je to samo faza „pospremanja“, kako bi nešto staro moglo otići i nešto novo doći
  • Pomozite tom procesu izbacujući sami iz svog života ono što vam više ne služi
  • Uhvatite se fizičkog pospremanja svog stana ili kuće

Linker
23. svibanj 2024 03:38