Ponekad je tako teško ići dalje nakon ljubavnih razočarenja. No, nemojte gubiti nadu u sretniju budućnost.
 Foto: iStock
Kad se čini da nema dalje

Zaliječite slomljeno srce strpljenjem i ljubavlju

U prvim danima i tjednima nakon prekida imat ćete dojam da gubite dah. Gubitak ljubavi je velik, strašan gubitak i morate ga odtugovati. Nemojte ostati zarobljeni u prošlosti, oprostite sebi, oprostite bivšem partneru i strpljivo krenite dalje.

Najvažnija stvar koju morate znati kad vam je srce slomljeno je da budete nježni prema sebi. Znajte da će vam trebati vremena da ga zaliječite i imajte strpljenja. Ako je vaše srce bilo širom otvoreno u vezi, rupa koju će ostaviti razočarenje će biti ogromna. No, imajte na umu da će se praznina polagano ispunjavati, bez obzira koliko je velika - iz dana u dan, korak po korak, dah po dah.

Dah po dah. Da, u prvim danima i tjednima nakon prekida imat ćete dojam da gubite dah. Znate onaj užasan osjećaj kad se ujutro probudite i shvatite da se zapravo i niste željeli probuditi jer je bol još uvijek tu, duboko u vašoj utrobi. I nikako ne prestaje.

Stvarno će proći

Gubitak ljubavi je velik, strašan gubitak. Nije čudo da se prekid ljubavne veze nekad naziva 'mala smrt'. Jednostavno, morate odtugovati. Iako je lako reći 'proći će', stvarno će proći. To imajte na umu kad god ne vidite izlaz.

No, u međuvremenu, možete iskoristiti ovo teško vrijeme za važne stvari. Primjerice, naučite se više voljeti. Što više možete voljeti sebe, to je veća ljubav koju ćete kasnije doživjeti u budućnosti. Potrebno je vrijeme da izliječite slomljeno srce. No, vrijeme doista liječi sve rane.

Ako imate nerazjašnjeni odnos ili niste završili priču do kraja to se može odraziti i u vašu budućnost. Tada ćete stalno vuči repove za sobom. Nezadovoljstvo, manjak samopouzdanja, okrivljavanje sebe i drugih za svoju nesreću... Stoga je važno raščistiti sve i očistiti svoje srce. Shvatite to kao proljetno čišćenje ormara. Morate prvo sve stvari iznijeti van, u ovom slučaju sve osjećaje, i vidjeti što stvarno želite zadržati, a čega ćete se riješiti. Važno je da oprostite sebi zbog kraha veze, ali oprostite i drugome.

Foto: iStock
Ne ostavljajte nerazjašnjena pitanja iz prošle veze. Ako oko nečega imate nedoumicu, pitajte bivšeg partnera. Ako ne želi razgovarati, to je razlog više da ga prekrižite zauvijek.

Ovo su četiri koraka za iscjeljivanje srca:

  1. Budite dobri prema sebi – Budite nježni i puni ljubavi prema sebi. Neka se srce i duša odmore i ozdrave.
  2. Naučite biti strpljivi – Iako biste željeli da bol čim prije prestane to je nemoguće. Shvatite da je ozdravljenje srca proces isti kao i ozdravljenje bilo kojeg bolesnog organa.
  3. Shvatite što se dogodilo – Učite iz svojih i tuđih pogrešaka. Zapišite svoje osjećaje ako vam je tako lakše. Razgovarajte s bliskim osobama o svojim osjećajima. Čim stvari sagledate iz druge perspektive vidjet ćete ih drugačije.
  4. Oprostite – Tako ćete se uistinu osjećati bolje. OK, vama dvoje nije išlo skupa, ali u vezama nitko nije potpuno kriv. Svatko nosi svoj dio krivice. Uostalom, tko kaže da svi parovi moraju zauvijek ostati skupa.

I još jednom, vjerujte, svaki novi dan bit će puno bolje. Dok se jednog dana ne probudite i u čudu se zapitate zašto ste uopće toliko patili.

Linker
24. srpanj 2024 06:01