Dok god imate svoje ”Pa što!”, nijedna vas nova mjera ne može oneraspoložiti
 FOTOGRAFIJE: HALFPOINT GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Sretan prozorčić

Za promjenu, isprobajmo pravi tihi Božić. A jedna mini-rečenica može potpuno promijeniti vaš stav

Svake smo godine navikli da prosinac izgleda na isti način, zar ne - grad je okićen, adventski ukrasi i štandovi posvuda, trčimo kupovati darove, sastajemo se sa širom obitelji i mnoštvom prijatelja, pripravljaju se bakanalije... A ove godine puno toga neće biti. No ja na sve to kažem: Pa što!

Ovi božićno-novogodišnji praznici bit će za sve nas sasvim drugačiji nego što smo bili navikli. Zabrane svih vrsta mnogima su oduzele puno radosti koju već tradicionalno vežemo uz prosinac.

No, baš kao i kod svega u životu, najvažniji je stav koji prema ovoj situaciji zauzmemo. Pa sam u tom smislu ja otkrila jednu kratku rečenicu koja vam može pomoći kad vam ovih dana misli krenu u smjeru žaljenja za nečim što ove godine ne možete.

Ta mini-rečenica je:"Pa što!"

Jer zaista je tako.

Nešto drugačije

Svake smo godine navikli da prosinac izgleda na isti način, zar ne - grad je okićen, adventski ukrasi i štandovi posvuda, trčimo kupovati darove za sve drage ljude, sastajemo se sa širom obitelji i mnoštvom prijatelja, pripravlja se bakalar, purica, fritule, bakanalije... A ove godine puno toga neće biti.

No ja na sve to kažem:"Pa što!" Zašto bi uostalom stvari uvijek trebale biti iste, onakve na kakve smo navikli? Zašto ne bismo jednom isprobali nešto sasvim drugačije?

Meni to "drugačije" baš zvuči kao izazov. Ako se tako postavimo, svako "novo" može biti zanimljivo i uzbudljivo. Hajde da za promjenu iskusimo kako izgleda tih Božić, kako izgleda grad s manje ukrasa i više mira, hajde da prihvatimo izazov i pronađemo neke sasvim nove i kreativne načine da izrazimo jedni drugima ljubav i pažnju.

Nema kafića. Pa što? Uvijek se mogu s prijateljicom prošetati po Jarunu ili Maksimiru.

Nema tradicionalnog druženja kod prijatelja na Štefanje. Pa što? Vidjet ćemo se preko Zooma i do sita napričati.

Nema javnih proslava dočeka Nove godine. Pa što? Možemo kod kuće pustiti muziku na najglasnije i plesati, pjevati i skakati.

Nema velikog adventskog šušura po gradu? Pa što, dekorirajmo što ljepše svoj dom!

Nakon svakog "Pa što!", neka uslijedi rečenica "Ali zato možemo..." I otkrivajmo nove varijante božićnih radosti.

Umjesto da budemo tužni nad time što nam je sve ova situacija uskratila, možemo je shvatiti kao priliku za isprobavanje novog i drugačijeg, uz želju da pronađemo načine kako to novo i drugačije može biti još i bolje od onog starog. Staro nam je bilo dobro poznato, u starom načinu smo funkcionirali po automatici, prosinci su jedan drugome nalikovali kao jaje jajetu. Ovo je prosinac kojeg ćemo pamtiti, potrudimo se da ga zapamtimo po dobrome. Možemo mi to, inventivni smo mi ljudi!

Mnogima olakšanje

Štoviše, meni se čini da je ovakav prosinac mnogima donio olakšanje - ima puno manje kupovine, nema obaveze da se vidimo s mnoštvom ljudi, ne treba toliko puno kuhati i spremati... Uživajte u tom olakšanju i utrošite vrijeme na ono što zaista želite i volite raditi - poklonite samima sebi to vrijeme koje se oslobodilo.

I zapamtite - dok god imate svoje "Pa što!", nijedna vas nova mjera ne može oneraspoložiti.

Linker
27. lipanj 2024 08:37