Kada znamo svoje najdublje motive, tada ćemo se i pokrenuti
 Getty Images
provjereno funkcionira

Tri jednostavne tehnike kako se pokrenuti već danas, a pravilo 2 minute vam može promijeniti život

Većina tvrtki i pojedinaca zna što radi (what), zna i kako to radi (how). Rijetki znaju i zašto to rade (why). A upravo je ZAŠTO pitanje od kojeg sve počinje


Piše: Ana Labaš, magistra govorništva i vlasnica bloga yellow.o.clock


Čini li ti se ponekad da predugo stojiš u mjestu?
Čak i kada imaš jasno definirane ciljeve, ne možeš se pokrenuti? U ovom tekstu donosim 3 jednostavne i konkretne metode kako se pokrenuti već danas.

Na samom početku dijelim koncept koji u mom slučaju provjereno funkcionira. Koncept je poznat kao Golden Circle, a osmislio ga je Simon Sinek.

Simon s pomoću tog modela objašnjava kako su primjerice Steve Jobs i Martin Luther King Jr. uspjeli ono što mnogi drugi jednako pametni, uporni i vrijedni pojedinci nisu.


Zašto želim biti produktivniji?

Pojašnjenje je sljedeće. Većina tvrtki i pojedinaca zna što radi (what), zna i kako to radi (how). Rijetki znaju i zašto to rade (why). A upravo je ZAŠTO pitanje od kojeg sve počinje.

Možemo se lako dati zavesti da se odgovor na pitanje zašto nešto radimo i zašto tvrtke posluju krije u novcu. No, je li to zaista tako?

Prema Simonu, novac je samo rezultat rada. Novac nije razlog zašto ujutro iskačemo iz kreveta. Istina je da želimo zaraditi, ali zašto želimo novac? Jesu li to putovanja? Je li to sloboda?

ZAŠTO odgovara na puno dublja pitanja od zarađivanja novca u ovom konkretnom slučaju. Naše ZAŠTO ono je zbog čega svaki dan predano radimo i naše ZAŠTO ono je zbog čega ne odustajemo. Za detaljnije pojašnjenje koncepta predlažem ti da poslušaš Simonov TED govor.

Kada govorimo o produktivnosti, možda je najmoćniji alat za pokretanje postaviti si to pitanje najmanje pet puta.

Primjer:

1. Zašto želim biti produktivniji?

Zato što želim bolje iskoristiti sate u danu.

2. Zašto?

Zato da imam vremena raditi na sebi i stvarima koje me zanimaju.

3. Zašto?

Zato što želim početi raditi za sebe.

4. Zašto?

Zato da mogu sam odrediti svoje radno vrijeme i ne biti vezan za fiksno radno mjesto.

5. Zašto?

Želim više slobode i vremena za obitelj i putovanja.

Kada si više puta postavimo pitanje zašto, doznat ćemo koji je stvarni motiv nečega što radimo. To su često odgovori poput: želim otići na put oko svijeta, želim provoditi više vremena s prijateljima i obitelji, želim svoj hobi pretvoriti u posao, želim raditi ono što volim.

Kada znamo svoje najdublje motive, tada ćemo se i pokrenuti.


Tri tehnike uz koje ćeš povećati svoju produktivnost

Odgovor na naše ZAŠTO preduvjet je za bilo kakvu akciju. Kada znamo što nas zapravo motivira, lakše je početi djelovati.

U nastavku s tobom dijelim tri jednostavne i praktične metode koje će ti dodatno pomoći da budeš učinkovitiji i lakše ispunjavaš svoje zadatke.

1. Počni od najzahtjevnijeg zadatka

Preporučuje se da svaki dan isplaniramo unaprijed i zapišemo između tri i šest zadataka koje želimo obaviti taj dan.

Koliko god zadataka imali na svojoj to-do listi, najvažnije je da počnemo s najvećim, najzahtjevnijim i najvažnijim sa svoje liste. Brian Tracy rekao bi Eat That Frog aludirajući na Marka Twaina koji je jednom izjavio da ako ujutro pojedeš živu žabu, možeš mirno nastaviti dan jer je to sigurno najgora stvar koja će ti se taj dan dogoditi.

Uspješni ljudi redovito svoje najteže zadatke stavljaju na vrh to-do liste i ne prelaze na novi zadatak dok god taj prvi nije završen.

Kada završimo svoj najveći zadatak, kada pojedemo tu žabu, vrlo je izgledno da ćemo u istom tom danu obaviti i više nego što smo predvidjeli.


2. Pravilo 2 minute

To je brza i učinkovita metoda za prestanak prokrastinacije, i to odmah.

Prokrastinaciju je najjednostavnije definirati kao izbjegavanje ili odgađanje nečega za poslije. Ili nikad.

Najčešćim razlogom prokrastinacije smatra se stres. Upravo zato što ne želimo razmišljati o stresnoj situaciji (primjerice javno izlaganje ispred 60 ljudi), odgađamo pripremiti prezentaciju i prokrastiniramo.

Ponekad nam možda nedostaje i malo samodiscipline, a pravilo 2 minute pomaže nam da se riješimo niza obveza koje neprestano odgađamo i ostavlja nam prostora da se posvetimo zadatcima koji su nam zaista važni.

Postoje dva pravila te metode.

I. Ako može biti gotovo za 2 minute, učini to odmah

Drugim riječima, ako neki zadatak može biti obavljen za manje od dvije minute, poželjno je obaviti ga odmah. Nemoj ga ni zapisivati na to-do listu. Ne odgađaj ga. Ne delegiraj ga. Samo se digni i obavi to.

Neki od primjera takvih obveza:

 • odgovoriti na jednostavan mail
 • poslati podsjetnik kolegi
 • baciti smeće
 • isprazniti perilicu za suđe
 • platiti račune

Niz je takvih malih zadataka koje svakodnevno moramo izvršavati, a zbog njihova odgađanja ne osjećamo se dobro, što nas onemogućava da se posvetimo najvažnijim zadatcima.

II. Ako traje dulje od 2 minute, započni zadatak i obavljaj ga minimalno 2 minute

Kada nešto uspijemo raditi samo dvije minute, osjećat ćemo se spremnijima za veće zadatke i izazove pred sobom. To pravilo također pomaže ako želimo izgraditi novu naviku, a u nastavku su primjeri kako to izgleda u praksi:

Želiš pisati 1000 riječi dnevno? Napiši 50 riječi u sljedeće dvije minute.

Želiš meditirati 20 minuta dnevno? Sjedni i meditiraj 2 minute.

Želiš vježbati 1 sat svaki dan? Počni i radi sklekove 2 minute.

Samo dvije minute rada na željenom zadatku pomaže nam prijeći prvu barijeru prokrastinacije.

Također, vrlo je izgledno da i nakon 2 minute nastavimo raditi započeto.


3. Tehnika Pomodoro

Kada smo napokon započeli rad na svom zadatku, poželjno je da što dulje ostanemo fokusirani.

Uz niz distrakcija kojima smo danas okruženi, ostati fokusiran može biti poprilično izazovno. Kada govorimo o upravljanju vremenom, jedna je od najpoznatijih metoda da se ostane fokusiran i samim time poveća produktivnost Pomodoro tehnika koju je osmislio Francesco Cirillo u studentskim danima. Upravo mu je ta tehnika pomogla da disciplinirano i fokusirano uči.

Kako Pomodoro funkcionira?

 1. Odaberemo samo jedan zadatak na kojem ćemo raditi.
 2. Uklonimo sve što bi nas moglo omesti, utišamo mobitel, isključimo notifikacije. Ako radimo za laptopom, zatvorimo sve tabove koji bi nam potencijalno mogli skrenuti pozornost s našeg zadatka.
 3. Uključimo timer na 25 minuta i bez prekida radimo 25 minuta na svom zadatku.
 4. Napravimo pauzu od 5 minuta.
 5. Ponavljamo sve do 4. intervala od 25 minuta. Tada uzimamo dulju pauzu, 15 do 30 minuta.

Dodatni savjet: učini si svaku pauzu dodatno primamljivom. Protegni noge, napravi si limunadu. Ja u pauzama volim otpjevati po jednu pjesmu ili se nagraditi nekim zalogajčićem. :)

Osobno sam velik fan te tehnike koja mi je olakšala učenje tijekom studija, pomaže mi u poslu i u izvršavanju svih zadataka vezanih za blog.

Fun Fact: Timer kojim se Cirillo koristio bio je u obliku rajčice i zato je tehniku nazvao Pomodoro. :)

Za kraj ti predlažem sljedeće:

 • Odgovori na pitanje zašto radiš to što radiš. Zašto želiš biti produktivniji?
 • Već danas primijeni jednu od tehnika i javi mi dojmove.
 • Dodatno ti preporučujem da pročitaš Eat that Frog i Start with Why.

Želim ti super produktivan dan!

Ana


Anu možete pratiti i na Instagramu.


Linker
17. lipanj 2024 10:34