Shutterstock
Svaka sekunda znači

Svakog sata jedna osoba umre od srčanog zastoja. Akcijom Oživi me, naučite kako spasiti živote

Edukacija za građane održat će se 8. lipnja od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, građani će imati priliku aktivno sudjelovati u edukaciji u sklopu koje će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupak oživljavanja.

Akcija Oživi me na Cvjetnom trgu

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Hrvatskim kardiološkim društvom te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva u sklopu akcije Oživi me održat će u subotu 8. lipnja za građane edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju, edukaciju o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i edukaciju prve pomoći kod utapanja. Besplatne edukacije za građane pod stručnim vodstvom održat će se od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu.

- Zaklada Hrvatska kuća srca zalaže se za uvođenje edukacije o oživljavanju u osnovne i srednje škole kako bi se kroz sustav što više ljudi educiralo i spašavanju ljudskih života - navode u pozivu.

Svaka sekunda je važna

Čak 80 posto iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar jedne do dvije minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Linker
06. lipanj 2024 11:41