Osvježite ukrasne jastuke, prekrivače, zastore i tepih svjetlijim nijansama
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
i lakše se diše

Proljetna obnova: Kako osvježiti svaku prostoriju u svom domu za novu sezonu

Vrijeme je za izbacivanje emotivnih krhotina iz svog doma

Osim prašine i nereda,puno je emocionalnih "krhotina" svuda oko nas koje nam je donijela prošla godina. Vrijeme je za ozbiljno provjetravanje vašeg mentalnog i životnog prostora.

Što za vas znači proljeće? Koje riječi i slike povezujete s novom sezonom? Povezuje li vaš um proljeće s toplinom u zraku ili samo s dolaskom sezone alergija?

"Kada osvijestite misli, emocije i djela zbog kojih osjećate proljeće, pogledajte kako neke od njih možete usmjeriti u dizajn svog doma", preporučuje intuitivna savjetnica i dizajnerica svetog prostora Elana Kilkenny za portal mindbodygreen.com.

"Što ako je vaš dom postao sveto utočište inspiracije, prehrane i ljepote? Kako bi vaš dom bio drugačiji... Kako bi ti život bio drugačiji...", objašnjava Kilkenny pojam svetog uređenja doma. To je intuitivan, transformacijski i estetski pristup koji pomaže da stvorite dom dizajniran za lijepo uzdizanje vašeg prostora, da u potpunosti nahranite tko ste danas i pomogne vam manifestirati svoje snove za budućnost, savjetuje ona. Svi bismo trebali tako urediti svoj dom.

Obiđite sve prostorije u svom domu, neki su prostori ustajali, nagomilali težinu korone i potresa, bolesti i srušenih zgrada, teških emocija i tereta ekonomske krize. Potom razmislite kako možete koristiti riječi koje vas asociraju na ovo proljeće kako biste udahnuli život prostoru oko sebe.

"Ova proljetna obnova može biti jednostavna i doslovna kao kupnja svježeg cvijeća ili otvaranje rolete svako jutro kako biste pustili više sunčeve svjetlosti. Ali to može biti i nijansiranija vježba u dizajniranju prostora koji govori osobi koja želite biti ove sezone; verzija sebe koju želite nakon zime. Svaka promjena je vrijedna i zabavite se radeći ih", kaže Kilkenny. Evo njezinih savjeta za proljetnu obnovu svake prostorije u stanu.


KUHINJA

Bilo da često kuhate ili niste uključili pećnicu mjesecima, prebacivanje nekoliko stvari u vašoj kuhinji može učiniti da se osjećate poletnije i gostoljubivije u kuhinji:

* Napravite popis pjesama koje će svirati dok kuhate. To mogu biti vesele i optimistične pjesme koje vas podsjećaju na proljeće ili sadrže glazbu iz određenog kraja svijeta čiju kuhinju želite više istražiti.

* Očistite hladnjak, kuhinjske površine, smočnicu kako biste oslobodili prostor za svježe sezonske namirnice.

* Dodajte malo rezanog cvijeća. Budući da je kuhinja mjesto stvaranja, svježe cvijeće odlično će se uklopiti i podići vam energiju.

* Postanite kreativniji u svojim receptima i počnite s nekim proljetnim favoritima - sezona je mladog luka, rotkvica, matovilca, šparoga, a uskoro dolaze jagode. Zimska variva zamijenite proljetnim juhama, salatama i smoothiejima od sezonskih namirnica. Stare knjige recepata zamijenite novim. Pregršt je novih kuharica u kojima možete pronaći inspiraciju.


SPAVAĆA SOBA

Kilkenny kaže da je razmještanje namještaja u vašem prostoru svake sezone način da ostanete budni u svom domu, a ne da budete u mirovanju. Spavaća soba prva je koju vidite kada se probudite, i odlično mjesto za dodavanje novog i uzbudljivog.

* Što je prvo što ugledate kad se ujutro probudite? Ako se radi o praznom zidu, možete dodati neko umjetničko djelo ili dekor koji će potaknuti da se osjećate poletno, svježe, razbuđeno, veselo baš poput proljeća.

* Unesite svjetlije tonove boja u posteljinu i zastore. Ukrasne jastuke obogatite motivima koje povezujete s proljećem. Jednostavno zamotajte komad svijetle tkanine preko uzglavlja.

* Prostor raščistite iznoseći sve što se nagomilalo u spavaćoj sobi, a što ne koristite. Možda je na noćnom ormariću pregršt časopisa i knjiga koje ste pročitali, a u ormarima odjeća koja vam neće trebati do sljedeće zime.


DNEVNI BORAVAK

Ako je vaš dnevni boravak postao poprište monotonije, što ne čudi koliko smo proteklog vremena proveli u njemu, postoji mnogo načina da se oživi njegova energija.

* Otvorite prozore da soba diše svaki dan. Učinite to ritualom radeći smirujuću tehniku disanja zajedno sa svojim domom, usredotočujući se na duge izdahe koji simboliziraju olakšanje.

* Raščistite sve police, maknite sve što vam više ne treba, ne želite trenutačno koristiti, a okružite se stvarima na kojima ste zahvalni i koji vas potiču na promjenu. Što želite otpustiti, a što želite u novoj sezoni. To mogu biti fotografije, slike s citatima, vaza s proljetnim cvijećem.

* Osvježite ukrasne jastuke, prekrivače, zastore i tepih svjetlijim nijansama.

* Ako imate sobne biljke, osvježite ih novom zemljom. Možda poželite i kupiti novu biljku. Ako imate balkon ili terasu, otvorite je, uredite mjesto za sjedenje i opuštanje na proljetnom suncu, okružite se biljkama.


BLAGOVAONICA

"Vaš dom trebao bi poštovati vašu prošlost, hraniti vas u sadašnjosti i pomoći vam da sanjate o budućnosti", kaže Kilkenny. Iako nas je pandemija spriječila da se zabavljamo protekle godine, Kilkenny kaže da blagovaonica može biti prostor za početak novog povezivanja i uživanja u zajedničkim objedima.

* Razmislite o tome kako želite da se osoba osjeća za vašim stolom. Postavite dodatno mjesto za svojim stolom (doslovno ili figurativno) kao točku nade za budućnost.

* Je li došlo vrijeme za novi pribor za jelo za večeru iz snova? Što biste kuhali? Koga biste pozvali?

* Svaki obrok može biti obrok iz snova. Bez obzira na to doručkujete li sami ili vas je više, izdvojite vrijeme, sjednite za stol i uživajte u svakom zalogaju. Atmosferu začinite svježim cvijećem, glazbom, paljenjem sezonskih svijeća, ugodnim mirisima čaja ili kave...


KUPAONICA

Kupaonica je mjesto gdje počinjemo i završavamo dan, a tamo bi se trebali osjećati i optimistično i smirujuće.

* Učinite svoju jutarnju rutinu malo svjetlijom sa šarenom torbom za šminkanje ili dizajnom za opuštajuće večernje pranje s toplijom rasvjetom.

* Maknite staru šminku, izbacite sve kutije sapuna, gelova i šampona koji su pri kraju.

* Održavajte stvari čistima: izribajte umivaonik, WC i kadu/tuš pomoću sredstva u svježim, sezonskim mirisima. Zamijenite i sredstvo za čišćenje i pranje tijela onima s više proljetnih mirisa.

* Ako ste sretnik da imate prirodni izvor svjetlosti u kupaonici, na prozorsku policu donesite biljku ili dvije, birajte one koje vole dodatnu vlagu u kupaonici.

* Je li došlo vrijeme za nove ručnike? Iako je besparica proljeće simbolizira novi početak, a nema ništa lošeg u tome da jutro započnete proljetnim mirisom i svijetlim, mekanim ručnikom.


ULAZNI PROSTOR

Vaš ulazni prostor uvodi vas u vaš dom i isprati vas dok odlazite, stoga razmislite kako to može biti ugodnije i ohrabrujuće.

* Razmislite o svom pogledu kada uđete kroz ulazna vrata. Bi li strateški obješeno ogledalo pomoglo da vas vodi u ostatak vašeg prostora? Je li hodnik taman? Razmislite da ga osvježite.

* Razmislite i o tome što vidite dok napuštate svoj dom. Vješanje nečeg posebnog blizu vrata - bilo da je riječ o mantri, omiljenoj fotografiji ili proljetnoj pjesmi - može promijeniti to kako se osjećate dok izlazite u svijet.

Kada počnete meditirati o svojim osjećajima o nadolazećoj sezoni, proljetno čišćenje postaje manje ribanje vaše kade i organiziranje ormara, a više stvaranje prostora za novo, svježe, živopisno. Dakle, ono što biste željeli za sebe u svom domu ovih dana.

Linker
22. lipanj 2024 16:11