SHUTTERSTOCK
negativne posljedice

Prijatelji životinja pozivaju na odbacivanje vatrometa za Novu godinu

Prijatelji životinja pozvali su u ponedjeljak hrvatske gradove i općine, kao i građane, da po uzoru na Čazmu i Rovinj odbace vatromete za novogodišnje slavlje kako bi zaštitili životinje, ljude i okoliš od negativnih posljedica buke i zagađenja

Svake godine životinje pretrpe ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane vatrometom, koja kod životinja može rezultirati stanjem šoka i izazvati ekstremni stres, a s time se teško nose i bolesni i osjetljivi ljudi.

Vatromet ispušta i visoke razine štetnih plinova, a tragovi zagađenja ostaju u vodi i tlu.

Iz udruge podsjećaju i na prošlogodišnji požar u Zagrebu izazvan vatrometom na krovu nebodera tijekom proslave Nove godine.

Prijatelji životinja pozivaju gradove i općine da umjesto organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za Novu godinu organiziraju proslave koje ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Pozitivni primjeri su Čazma i Rovinj, koji će za novogodišnju proslavu imati laserski show.

- Svjesni smo činjenice da je nebo u novogodišnjoj noći prepuno vatrometa, a ta silna buka jako smeta životinjama. Iz raznih udruga za zaštitu okoliša upozoravaju kako bismo trebali potražiti ekološki prihvatljiviju alternativu. Ove smo godine odlučili slijediti primjer većine europskih gradova i isprobati nešto novo, a to je laserski show - rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Prijatelji životinja pozivaju i građane da ne kupuju i ne koriste nikakvu pirotehniku, što uključuje i vatromet, te podsjećaju kako je uporaba petardi i redenika u potpunosti zabranjena tijekom čitave godine.

- Danas ima puno ekološki boljih izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio novogodišnje slavlje. Vjerujemo da građani to znaju prepoznati i da će takvih pozitivnih primjera biti sve više - poručuju iz udruge.

Linker
16. lipanj 2024 22:49