SHUTTERSTOCK
učinkovito

Moljci ne podnose miris ovih biljaka - nabavite ih i riješit ćete ih se jednom zauvijek

Iako bezopasni, moljci su posljednje što želimo vidjeti u svojim ormarima s odjećom ili među hranom u kuhinjskim ormarićima

Ovi neugodni kukci mogu vam zgaditi doručak ili ručak nađete li ih u kuhinji i napraviti popriličnu štetu u garderobi jer grickaju odjeću od prirodnih tkanina, poput vune, pamuka ili kašmira, a rado će „napasti” i tepih ako je izrađen od prirodnog materijala. Evo kako ih se zauvijek možete riješiti i to na potpuno prirodan način.

Iako bezopasni, moljci su posljednje što želimo vidjeti u svojim ormarima s odjećom ili među hranom u kuhinjskim ormarićima. Pogled na rupicu na omiljenom džemperu ili na jajašca u žitaricama koje ste upravo nakanili pojesti za doručak dovoljni su da poludite i budete spremni posegnuti za bilo kakvim sredstvom kojim biste ih otjerali iz svog doma. Srećom, to ne mora biti nikakva toksična kemikalija, već posve prirodni i mirisni sastojci koji će vam pomoći da ih se riješite jednom zauvijek. Otkrivamo one najučinkovitije.

Lavanda

Lavanda je klasičan, svima dobro poznat način odbijanja moljaca. Napunite vrećice osušenom lavandom ili pamučnu blazinicu natopite esencijalnim uljem lavande i stavite u ormar, ladice te kutije i vreće s odjećom koje ste spremili za sljedeću sezonu. Iako je nama miris lavande privlačan, moljcima, ali i brojnim drugim insektima, vrlo je odbojan.

image
SHUTTERSTOCK

Pepermint

Listići mente su još jedan učinkoviti repelent za moljce. Stavite šaku osušenih listića mente u vrećicu ili jednostavno stavite po nekoliko listića u ormar među odjeću. I ulje peperminta je učinkovito protiv moljaca: stavite nekoliko kapi na blazinicu i zatim je stavite u ugao ormara. Kad osjetite da je miris oslabio, dodajte ponovo nekoliko kapi ulja peperminta.

Cedar

Drvo cedra odavno je poznato kao učinkovit repelent za moljce. Kupite malo čipsa od cedra ili kockice od cedra i stavite u ormare, ladice i na druga mjesta gdje ste primijetili moljce. Kako cedar s vremenom gubi miris, a to je ono što odbija moljce, možete kupiti ulje cedra i njime nakon nekog vremena premazati kockice koje su izgubile miris ili poprskati čips od cedra.

Cimet

Ovo mirisno i učinkovito prirodno sredstvo protiv moljaca možete primijeniti tako da štapiće cimeta stavite u probušene vrećice i ubacite među odjeću. Naravno, možete koristiti i eterično ulje nakapano na komadić vate koju možete smjestiti u ugao ormara ili zalijepiti na nekoliko vješalica. Cimet ima intenzivan miris koji moljce tjera u bijeg pa će s ovim rješenjem vaša odjeća biti zaštićena nekoliko mjeseci, dok miris ne oslabi, a tada je vrijeme da stavite nove štapiće ili vatice s uljem.

Lovor

Lovor je još jedna od biljaka koju moljci mrze, a njegov snažan, aromatičan miris može moljce držati na odstojanju vrlo dugo. Listove možete osušiti, nasjeckati i staviti u vrećice s rupicama te objesiti na vješalice ili staviti na police u ormarima. Otprilike svaka tri mjeseca promijenite listove kako bi njihov učinak bio siguran jer miris s vremenom slabi.

image
SHUTTERSTOCK

Pačuli

Miris pačulija koristi se u mnogim parfemima i dezodoransima, vrlo je opojan, ugodan i opuštajući, ali moljcima odbojan. To je pravi izbor za one koji nisu ljubitelji „začinskog” mirisa odjeće. I opet, stavite 5,6 kapi esencijalnog ulja pačulija na vatu i stavite u ladice ili na police ormara. S ovom metodom postići ćete 2 u 1 učinak: zaštitit ćete odjeću od moljaca i obaviti je ovim ugodnim mirisom.

Klinčić, majčina dušica i ružmarin

Napunite vrećicu s klinčićima, majčinom dušicom i ružmarinom te je objesite u ormar ili stavite u ladice i bit ćete mjesecima mirni što se tiče moljaca. Sadržaj vrećica zamijenite svakih 6 mjeseci ili ranije, ako ste primijetili da je miris oslabio.

Kako spriječiti razmnožavanje moljaca

Prije nego što odložite odjeću, dobro je operite jer moljce na odjeći privlače znoj i mrlje od hrane. Garderobu redovito provjetravajte kako se ne bi stvorili topli, vlažni i ustajali uvjeti kakve moljci vole. Odjeću koju spremate za iduću sezonu odložite u vakuumsku vreću za skladištenje, a ne u kartonsku kutiju jer larve moljaca mogu izgristi karton. Također, redovito usisavajte i čistite tepihe jer moljce privlači prljavština. Ako imate najezdu moljaca u kući, često mijenjajte vrećicu za usisavač i filter kako biste bili sigurni da ste izbacili larve iz svog doma. Nađete li tragove moljaca na nekom komadu odjeće, stavite ga u hladnjak na 24 sata kako biste ubili eventualne larve.

image
SHUTTERSTOCK

A što ako su moljci napali vašu kuhinju?

Ovu vrstu moljaca obično nazivamo kuhinjskim moljcima, a privlači ih hrana poput žitarica, brašna, riže, griza i sličnih suhih namirnica koje držimo u kuhinji ili ostavi. Da ih imate u kuhinji, obično shvatite kad ih vidite kako lete oko polica ili ladica u kuhinji i to je trenutak da se bacite na traženje mjesta gdje su ostavili svoja jajašca. Pretražite sve namirnice u kartonskim kutijama ili papirnatim vrećicama i provjerite ima li u njima jajašca. Nakon što otkrijete namirnicu u koju su pohranili jajašca, bacite je i dobro provjerite još jednom ostale namirnice u blizini. Bacite sve zagađene namirnice, a onda krenite u temeljito čišćenje, najprije usisavačem sve dijelove ladica i polica gdje su se pojavili moljci, a potom dobro operite iste te površine mješavinom vode i octa u jednakom omjeru. U mješavinu možete dodati sušenu mentu ili eterično ulje mente čiji će ih miris odvratiti ako se pokušaju vratiti. Pripremljenom mješavinom dobro izribajte površinu ladica ili polica na kojoj ste pronašli namirnicu s jajašcima, a potom ih ostavite da se prozrače prije nego što vratite u njih ostale namirnice. Kako biste ubuduće izbjegli pojavu kuhinjskih moljaca, kuhinjske ormariće redovito čistite spomenutom mješavinom. Također, na vaticu možete staviti par kapi eteričnog ulja lavande, cedra, citronele ili mente i zatim je stavite u ugao kuhinjskog ormarića ili ladice jer ni kuhinjski moljci ne podnose te mirise. I naravno, suhe namirnice kakve moljci vole, poput žitarica, brašna, griza i slično, nemojte držati u papirnatoj ili kartonskoj ambalaži u kojoj ste ih kupili, nego ih preselite u staklene posude ili plastične posude s hermetičkim zatvaranjem. Tako ćete biti najsigurniji da ih se neće dokopati moljci, ali ni mravi ili žohari.

Linker
26. travanj 2024 18:23