SHUTTERSTOCK
Ima nade

Magičan kuhinjski sastojak spasit će i onaj najteži zagoreni lonac

Gotovo svatko od nas doživio je onaj trenutak nepažnje u kuhinji

Gotovo svatko od nas doživio je onaj trenutak nepažnje u kuhinji u kojem su osim hrane nastradali i lonac ili tava. No, nije sve propalo, izuzev zagorjele hrane, svoje omiljene posude ipak možete spasiti. Najbolji pristup čišćenju svakako ovisi o materijalu posuđa - lijevano željezo, nehrđajući čelik, bakar, aluminij i o tome ima li ono unutarnji premaz protiv lijepljenja. Uz to, izbjegavajte abrazivna sredstva za čišćenje ili grube spužve koje mogu trajno oštetiti posuđe, ali i toksično djelovati na zdravlje. Poznato je da zagorjelo ili oštećeno posuđe može ispuštati štetne tvari u hranu, posebno ako ima neljepljive premaze. Kod metalnog posuđa, poput aluminija ili bakra, oštećenja mogu uzrokovati otpuštanje metala u hranu, što dugoročno može biti štetno za organizam.

Četiri metode čišćenja

Zlatno pravilo broj jedan je čim primijetite problem, uklonite zagorjelu hranu i napunite posudu vrućom vodom. Ovo će namakanje olakšati kasnije čišćenje, a ono može uključivati sljedeće metode:

1. Soda bikarbona i limun

Kombinacija blage abrazivnosti sode bikarbone i kiselosti limuna osobito će dobro djelovati na posudama od nehrđajućeg čelika i bakra.

  • Operite što je više moguće zagorjelog ostatka hrane vrućom, sapunastom vodom, a zatim isperite.
  • Pospite četvrtinu šalice sode bikarbone po vlažnom loncu.
  • Polovicom limuna trljajte posudu. Reakcija pjenjenja pomoći će ukloniti zagorjele dijelove.
  • Isperite i ako je potrebno, ponovite postupak s drugom polovicom limuna.
image
SHUTTERSTOCK

2. Tableta za perilicu posuđa

Tablete za perilicu sadrže snažne sastojke za uklanjanje masti, međutim, imajte na umu da nisu prikladne za lijevano željezo.

  • Napunite lonac vodom tako da prekrije zagorjeli dio i ubacite tabletu za perilicu posuđa.
  • Zagrijte lonac na srednje jakoj vatri dok voda ne proključa. Kuhajte oko dvije minute.
  • Maknite posudu s vatre i pustite da se voda ohladi, a zatim ribajte mekom četkom.
  • Isperite vrućom vodom.

3. Limunska kiselina

Limunska kiselina je još jedna dobra metoda koja pomaže u uklanjanju zagorjelih ostataka.

  • Zagorjelo područje natopite vrućom vodom i dodajte četvrtinu šalice limunske kiseline.
  • Ostavite sat vremena.
  • Ispraznite otopinu i ribajte lonac mekom četkom.
  • Operite i osušite.

4. Aluminijska folija i sol

Ova metoda odlična je za uklanjanje tvrdokornih ostataka. Izbjegavajte je koristiti na lijevanom željezu.

  • Koristite jednu od prethodnih metoda za uklanjanje većine ostataka.
  • Oblikujte kuglu od aluminijske folije i pospite dno lonca slojem soli.
  • Lagano trljajte kuglom od folije, zatim isperite.

13. prosinac 2024 13:47