Gotovo svatko od nas doživio je onaj trenutak nepažnje u kuhinji u kojem su osim hrane nastradali i lonac ili tava. No, nije sve propalo, izuzev zagorjele hrane, svoje omiljene posude ipak možete spasiti. Najbolji pristup čišćenju svakako ovisi o materijalu posuđa - lijevano željezo, nehrđajući čelik, bakar, aluminij i o tome ima li ono unutarnji premaz protiv lijepljenja. Uz to, izbjegavajte abrazivna sredstva za čišćenje ili grube spužve koje mogu trajno oštetiti posuđe, ali i toksično djelovati na zdravlje. Poznato je da zagorjelo ili oštećeno posuđe može ispuštati štetne tvari u hranu, posebno ako ima neljepljive premaze. Kod metalnog posuđa, poput aluminija ili bakra, oštećenja mogu uzrokovati otpuštanje metala u hranu, što dugoročno može biti štetno za organizam.
Četiri metode čišćenja
Zlatno pravilo broj jedan je čim primijetite problem, uklonite zagorjelu hranu i napunite posudu vrućom vodom. Ovo će namakanje olakšati kasnije čišćenje, a ono može uključivati sljedeće metode:
1. Soda bikarbona i limun
Kombinacija blage abrazivnosti sode bikarbone i kiselosti limuna osobito će dobro djelovati na posudama od nehrđajućeg čelika i bakra.
- Operite što je više moguće zagorjelog ostatka hrane vrućom, sapunastom vodom, a zatim isperite.
- Pospite četvrtinu šalice sode bikarbone po vlažnom loncu.
- Polovicom limuna trljajte posudu. Reakcija pjenjenja pomoći će ukloniti zagorjele dijelove.
- Isperite i ako je potrebno, ponovite postupak s drugom polovicom limuna.
2. Tableta za perilicu posuđa
Tablete za perilicu sadrže snažne sastojke za uklanjanje masti, međutim, imajte na umu da nisu prikladne za lijevano željezo.
- Napunite lonac vodom tako da prekrije zagorjeli dio i ubacite tabletu za perilicu posuđa.
- Zagrijte lonac na srednje jakoj vatri dok voda ne proključa. Kuhajte oko dvije minute.
- Maknite posudu s vatre i pustite da se voda ohladi, a zatim ribajte mekom četkom.
- Isperite vrućom vodom.
3. Limunska kiselina
Limunska kiselina je još jedna dobra metoda koja pomaže u uklanjanju zagorjelih ostataka.
- Zagorjelo područje natopite vrućom vodom i dodajte četvrtinu šalice limunske kiseline.
- Ostavite sat vremena.
- Ispraznite otopinu i ribajte lonac mekom četkom.
- Operite i osušite.
4. Aluminijska folija i sol
Ova metoda odlična je za uklanjanje tvrdokornih ostataka. Izbjegavajte je koristiti na lijevanom željezu.
- Koristite jednu od prethodnih metoda za uklanjanje većine ostataka.
- Oblikujte kuglu od aluminijske folije i pospite dno lonca slojem soli.
- Lagano trljajte kuglom od folije, zatim isperite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....