SHUTTERSTOCK
tako dobro

Kuhano vino lako možete pripremiti i doma - imamo sjajan recept

Pazite samo da je vino kvalitetno


Uopće nije komplicirano kao što ste možda mislili, a zapravo je i dosta jeftinije, naročito ako planirate počastiti veće društvo.

Recept za kuhano vino.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 2 naranče
  • 1 limun
  • 1 limeta
  • 200 g šećera u prahu
  • 6 cijelih klinčića
  • 1 štapić cimeta
  • 3 svježa lista lovora
  • 1 muškatni oraščić
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 boce crvenog vina
  • 2 zvjezdasta anisa

Priprema:

  1. Ogulite koru naranče, limuna i limete pomoću kuhinjske gulilice tako da dobijete veće komade kore.
  2. Šećer stavite u veliki lonac i zagrijavajte na srednje jakoj vatri, dodajte u njega komade kore koju ste ogulili s agruma te iscijedite sok od naranče.
  3. Dodajte klinčiće, štapić cimeta, lovorov list i naribajte muškatni oraščić u 10 do 12 poteza na ribežu. Prerežite mahunu vanilije po dužini i dodajte u lonac i zatim umiješajte samo toliko vina da prekrije šećer.
  4. Smjesu pustite da se kuha sve dok se šećer posve ne rastopi u crvenom vinu, a zatim zavrijte i kuhajte još 4 do 5 minuta ili toliko da dobijete gust sirup. Tako stvorit ćete fantastičnu bazu za okus jer ćete omogućiti da se šećer i začini prožmu i sljube s vinom. Vrlo je važno da prvo napravite taj bazni sirup jer on mora biti vrlo vruć, a ako biste to učinili s obje boce vina, skuhali biste sav alkohol u njemu i pokvarili okus.
  5. Kad je sirup gotov, smanjite na najmanji plamen, dodajte zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrijavajte vino i, nakon 5 minuta, kad postane toplo i ukusno, natočite ga u šalice te poslužite.
13. prosinac 2024 13:47