Uopće nije komplicirano kao što ste možda mislili, a zapravo je i dosta jeftinije, naročito ako planirate počastiti veće društvo.
Recept za kuhano vino.
Sastojci:
- 2 naranče
- 1 limun
- 1 limeta
- 200 g šećera u prahu
- 6 cijelih klinčića
- 1 štapić cimeta
- 3 svježa lista lovora
- 1 muškatni oraščić
- 1 mahuna vanilije
- 2 boce crvenog vina
- 2 zvjezdasta anisa
Priprema:
- Ogulite koru naranče, limuna i limete pomoću kuhinjske gulilice tako da dobijete veće komade kore.
- Šećer stavite u veliki lonac i zagrijavajte na srednje jakoj vatri, dodajte u njega komade kore koju ste ogulili s agruma te iscijedite sok od naranče.
- Dodajte klinčiće, štapić cimeta, lovorov list i naribajte muškatni oraščić u 10 do 12 poteza na ribežu. Prerežite mahunu vanilije po dužini i dodajte u lonac i zatim umiješajte samo toliko vina da prekrije šećer.
- Smjesu pustite da se kuha sve dok se šećer posve ne rastopi u crvenom vinu, a zatim zavrijte i kuhajte još 4 do 5 minuta ili toliko da dobijete gust sirup. Tako stvorit ćete fantastičnu bazu za okus jer ćete omogućiti da se šećer i začini prožmu i sljube s vinom. Vrlo je važno da prvo napravite taj bazni sirup jer on mora biti vrlo vruć, a ako biste to učinili s obje boce vina, skuhali biste sav alkohol u njemu i pokvarili okus.
- Kad je sirup gotov, smanjite na najmanji plamen, dodajte zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrijavajte vino i, nakon 5 minuta, kad postane toplo i ukusno, natočite ga u šalice te poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....