Slavimo dan ljevorukih
 Getty Images
Međunarodni dan ljevaka

Kreativniji su i inteligentniji od dešnjaka, ali su zato skloniji jednoj opakoj bolesti

Ljevorukost je nasljedna. Procjenjuje se da je oko deset posto svjetske populacije ljevoruko i smatra se da je takav omjer postojao kroz cijelu povijest. Prema MENSA-i u skupini onih s kvocijentom inteligencije iznad 140 više je ljevaka

Od škara, preko otvarača za konzerve, do glazbenih instrumenata - svijet je skrojen za dešnjake. I ljevaci se stalno moraju boriti za svoje mjesto u njemu. Pozornost na njihov položaj, koji je ipak lakši kako svijet napreduje, i digitalno i u shvaćanjima, svake godine skreće Međunarodni dan ljevaka koji se obilježava 13. kolovoza, a slavi posebnost i različitost ljevorukih ljudi.

Utemeljio ga je Dean R. Campbell 1976. kako bi pomogao podići svjesnost o prednosti i nedostacima ljevorukosti, pa je taj dan postao prilika za mnoge ljevoruke ljude da podijele s ostalima svoja iskustva i neugodnosti s kojima se susreću u dominantno dešnjačkom svijetu. Danas je to svladavanje baratanja različitim upotrebnim predmetima osmišljenima i dizajniranima za dešnjake ili pak prilagođavanje takvih predmeta sebi, a nekada je moglo biti i opasno.


Povijesna nepravda

Na ljevoruke se gledalo s oprezom i prezirom, smatralo ih se inferiornima, primjerice, u Srednjem vijeku u Europi postojalo je vjerovanje da je ljevorukost povezana s vračanjem i nečistim silama. U kršćanstvu se lijevo tradicionalno povezuje sa zlom, jer se u biblijskom opisu Posljednjeg suda navodi da „blagoslovljeni” stoje Kristu zdesna, a „prokleti” slijeva. No, i ranije, u antička vremena, lijevo je značilo nešto loše. Latinska riječ za lijevo, „sinistra”, upotrebljavala se i sa značenjem „zlo” ili „nesretno”. Stari Grci i Rimljani počeli su nositi vjenčano prstenje na lijevoj ruci upravo kako bi „poništili” neugodne asocijacije povezane s lijevim. Negativno doživljavanje lijevog ostavilo je traga i u hrvatskom jeziku - lijevo može značiti nešto nevažno, sporedno, loše, primjerice: „to je neka lijeva stranka” ili „napravio je to lijevom rukom”.


Dug popis uspješnih ljevaka

Ljevorukost je nasljedna osobina. Procjenjuje se da je oko deset posto svjetske populacije ljevoruko i smatra se da je takav omjer postojao kroz cijelu povijest. Muškarci su nešto češće ljevoruki nego žene.

Generacijama i generacijama mnogi su roditelji i učitelji prisiljavali ljevoruku djecu na pisanje desnom rukom, smatrajući da je ljevorukost mana koju treba ispraviti. Danas znamo da je to potpuno pogrešan pristup, jer se nema što ispravljati, ali znamo i da ljevaci lakše svladavaju izvođenje radnji desnom rukom, nego dešnjaci lijevom - primjer je i ljevoruka glumica Nicole Kidman koja je za ulogu Virginije Wolf u filmu „Sati” naučila pisati desnom rukom.

Među ljevorukima velik je postotak talentiranih i uspješnih ljudi. Prema MENSA-i u skupini onih s kvocijentom inteligencije iznad 140 više je ljevaka. Lijeva ruka bila je dominantna Aristotelu, Leonardu Da Vinciju, Henryju Fordu, Marie Curie, Marilyn Monroe, Jimiju Hendrixu, Davidu Bowieju... Ljevaci su i Pele, Barack Obama (to je bilo i nekoliko njegovih prethodnika na mjestu predsjednika SAD-a: Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush i Bill Clinton), Tom Cruise, James Cameron, Julia Roberts, Angelina Jolie, Robert De Niro, Oprah Winfrey, Morgan Freeman, Lady Gaga...


Dobro i loše

Ljevorukima su obje polutke mozga jednako razvijene, dok je dešnjacima razvijenija lijeva polutka koja kontrolira desnu stranu tijela. Ljevaci imaju više živčanih vlakana u mozgu, pa brže prenose informacije među polutkama mozga, time se tumači njihova uspješnost u orijentaciji, matematici, arhitekturi.

Ipak, istraživanja pokazuju da su ljevoruki skloniji nekim zdravstvenim stanjima, primjerice, studija Sveučilišta Yale pokazala je da je 40 posto oboljelih od shizofrenije ljevoruko, kao i jedanaest posto oboljelih od poremećaja raspoloženja, među kojima je i depresija. Ljevorukost se može odraziti i na ekonomski status; prema studiji objavljenoj u Journal of Economic Perspectives, ljevoruki će vjerojatnije raditi na lošijim poslovima i zarađivat će deset do dvanaest posto manje od dešnjaka.

Linker
21. rujan 2024 21:14