Radne površine u kuhinji doživljavaju svašta - od jutarnje kave koja se prolije do kasnonoćnih kulinarskih eksperimenata. Ipak, na vidljivom su mjestu i, ako ni zbog čega drugoga, zbog činjenice vidljivosti, uvijek moraju izgledati dobro. Nažalost, neke površine ne vole univerzalno sredstvo za čišćenje (imajte i to na umu kad kupujete kuhinju), pa će brzopotezno špricanje možda napraviti štetu. Pogrešan izbor čistača može ih izblijediti, izgrebati ili ostaviti mrlje.
Srećom, dobra vijest je da ne trebate imati police pune skupih sredstava, već su dovoljni sastojci koje ionako sigurno imate - topla voda, kap deterdženta za suđe i krpa od mikrofibre. Evo kako njegovati različite vrste ploča i to na način da izgledaju sjajno godinama.
Mramor, kvarc i granit
Pravilo broj jedan: jednostavno je najbolje. U bočicu sa sprejem stavite toplu vodu i kap deterdženta, poprskajte ploču, prebrišite krpom od mikrofibre pa osušite drugom čistom krpom.
Želite dezinficirati granit? U bočici pomiješajte pola vode i pola medicinskog alkohola, pošpricajte, prebrišite i osušite. Izbjegavajte korištenje octa, limunova soka ili izbjeljivača. Kiseline oštećuju kamen i ostavljaju ga matiranim. Mramor je posebno zahtjevan jer se lako upija i mrlja, a kvarc ne voli toplinu, zato uvijek koristite podmetač prije nego što spustite vruću tavu.
Drvene ploče
Drvene ploče unose toplinu i šarm u kuhinju, ali traže malo više pažnje. Operite ih toplom vodom i deterdžentom za suđe spužvom ili mekanom četkicom pa dobro osušite. Za tvrdokornije mrlje napravite pastu od sode bikarbone i tople vode te lagano izribajte. Ako želite prirodnu dezinfekciju, poprskajte s malo octa, ostavite par minuta pa prebrišite.
Savjet: nemojte koristiti ploču kao dasku za rezanje (koliko god to bilo praktično) i izbjegavajte dugotrajan kontakt s vodom.
Laminat
Možda nema glamur mramora, ali laminat je pouzdan, praktičan i džepu ugodan izbor. Za svakodnevno čišćenje dovoljni su topla voda, malo deterdženta i krpa od mikrofibre. Isperite, obrišite, gotovo. Pri čišćenju pripazite na spojeve jer voda može uzrokovati nabreknuće.
Nehrđajući čelik
Ako želite da vam kuhinja izgleda kao profesionalna, ovo je materijal za vas. Za svakodnevno čišćenje ponovno su dovoljni malo deterdženta, topla voda i krpa od mikrofibre. Za tvrdokornije mrlje poslužite se sodom bikarbonom i mekanim abrazivnim spužvicama. Obavezno isperite i prebrišite.
Jedina mana? Otisci prstiju. Rješenje se krije u kapi maslinova ulja. Nanesite na papirnati ručnik i lagano utrljajte. Površina će zasjati, a mrlje će biti manje vidljive.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....