Vaganje može utjecati na razvoj mlade osobe pa samim time i njegovo/njeno samopouzdanje.
 FOTOGRAFIJE: DAISY-DAISY GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Odzvonilo je grupnom vaganju

Dječja psihoterapeutkinja otkrila nam je kakvu štetu vaganje pred cijelim razredom zapravo čini

Centar za poremećaj hranjenja BEA pokrenuo je inicijativu protiv grupnog vaganju u školama!, a psihoterapeutkinja je prokomentirala je li to dobar potez

Centar za poremećaj hranjenja BEA pokrenuo je inicijativu Odzvonilo je grupnom vaganju u školama! kojim žele prekinuti grupno vaganje učenika i učenica u osnovnim i srednjim školama. Smatraju kako je za učenike potrebno vršiti mjerenja tjelesne mase i visine u zasebnom prostoru. Kako bi pokrenuli individualno vaganje u školama poslali su dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Uredu za obrazovanje Grada Zagreba.

- Grupno vaganje se pokazalo kao izrazito stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu. Grupna vaganja omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju. U svrhu promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih te poticanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, molimo vas da preporučite profesorima i profesoricama Tjelesne i zdravstvene kulture u školama da se mjerenja tjelesne mase i visine djece vrše u zasebnom prostoru gdje će djeca i mladi imati privatnost te da im se na taj način pruži zaštita njihovog dostojanstva - stoji u dopisu.

S obzirom na to da je BEA Centar za poremećaj prehrane iz prve ruke znaju što učenici čine kako bi izbjegli vaganje.

- Pojedine djevojke i mladići, kada saznaju da ih očekuje grupno vaganje, bježe iz škole ili se po nekoliko dana izgladnjuju, kako bi izbjegli ono što u njihovim očima predstavlja neizdrživ stres ili čak poniženje - napisali su u dopisu poslanom institucijama.


Mlada osoba dobiti poruku da nije dovoljno dobra ako nije u okvirima poželjne težine

Dječja i adolescentna psihoterapeutkinja Ana Vučer iz udruge Sirius komentirala je inicijativu Odzvonilo je grupnom vaganju u školama!

- Svakako podržavam inicijativu Centra BEA o prestanku grupnog vaganja i nadam se da će uspjeti u svojoj namjeri da se takva praksa zaustavi. Iz iskustva dječjeg psihoterapeuta, kao i privatnog iskustva, svjesna sam koliko to može biti stresno iskustvo za djecu i mlade - priča nam Ana.

image
Psihoterapeutkinja Ana Vučer
FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA

Adolescencija je razdoblje kada kod mladih slabi utjecaj odraslih i povećava se utjecaj vršnjaka koji svojim mišljenjem i reakcijama mogu u značajnoj mjeri utjecati na formiranje slike o sebi, dodaje psihoterapeutkinja.

- To je također dob kada mladi grade stav prema vlastitom tijelu koje je u razvoju i fizički izgled im postaje jako bitan. Uzevši sve navedeno u obzir razumljivo je da grupno vaganje tijekom nastave tjelesnog odgoja za mlade može biti razlog za nelagodu i osjećaje straha i srama te im stvoriti pritisak od međusobnog uspoređivanja kao i straha od neprihvaćanja i poruge. Sve to može značajno utjecati na razvoj samopouzdanja kod mladih kao i na pojavu emocionalnih poteškoća ili poremećaja raspoloženja pa i poremećaja prehrane - istaknula je Ana.

Vaganje može utjecati na razvoj mlade osobe pa samim time i njegovo/njeno samopouzdanje.

- Mlada osoba u toj dobi može dobiti poruku da nije dovoljno dobra ako nije u okvirima poželjne težine, bila ona niža ili viša od težine ostalih školskih kolega - rekla je Ana.

Nažalost, postoji i poveznica s poremećajima prehrane koji su sve češća pojava među mladima.

- Vjerujem da grupno vaganje za pojedince, u svakom slučaju, može biti put ka razvoju poremećaja prehrane. Pri tome smatram da su poremećaji prehrane kompleksni i ne bih izdvojila samo jedan uzrok, ali ne treba umanjiti utjecaj svakoga od njih - kaže nam Ana.

Inicijativa je naišla na brojne kritičare koji tvrde da je grupno vaganje dobra metoda jer će potaknuti djecu da razmisle o tome što jedu i koliko se kreću.

- Mišljenja sam da se kultura jedenja kao i onoga što jedemo formira unutar primarne obitelji te sumnjam da će se time postići taj efekt koji kritičari navode. Sigurna sam da postoje pozitivnije i poticajnije metode kojima se mlade može potaknuti na uravnoteženi način prehrane i više kretanja, a da to ne bude iz pozicije posramljivanja i stigmatizacije - zaključila je psihoterapeutkinja.

Linker
24. srpanj 2024 05:14