Iskoristite prigodu i prijavite se na ovo zanimljivo besplatno predavanje.
 Foto: Annie Sprat/Unsplash
Otvoreno predavanje

Djeca koja prerano odrastaju - razlog za zabrinutost?

Na ovom predavanju bavimo se djecom koja "nikad ne rade probleme", onim poslušnima koji djeluju da nemaju nikakvih problema, poslušnim i ozbiljnim klincima koji se, zapravo, bore s unutarnjim anksioznostima.

Subota, 26. 1.2019. u 18:30 sati (traje do 20 sati)
Centar Meleta
Črnomerec 46, Zagreb

Predavačica: Matea Blažević, prof. psihologije

Predavanje je besplatno. Prijava je obavezna, zbog ograničenog broja mjesta, na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Rok prijave je do petka, 25. siječnja 2019.

Kada dijete viče, ne želi pisati zadaću ili se glasno svađa, velik broj roditelja osjeti frustraciju, ponekad čak i ljutnju ili bespomoćnost, i požele da im djeca lakše surađuju.

"Vi mene nikad ne slušate!" rečenica je koju izgovaraju podjednako roditelji i djeca, ali se značenje razlikuje ovisno o govorniku. Djeca se žale da im roditelji ne daju dovoljno pažnje ili uvažavanja za njihove emocije, želje i stavove.

Roditelji kad se žale da ih djeca ne slušaju smatraju da njihova djeca nisu dovoljno odgovorna niti samostalna, to jest da nisu dovoljno zrela, barem ne onoliko koliko se sjećamo da smo mi bili u njihovoj dobi.

Međutim u tim situacijama lako je zaboraviti da, koliko god to ponekad bilo neugodno čuti, toliko je važnije čuti što iskreno osjeća svaka od strana u odnosu.

Zaboravljamo da ekspresija djeteta, iako ponekad preglasna, daje zrcalo našem svijetu odraslih i svemu što smo važno zaboravili iz naših dječjih dana.

No, što se događa s djecom koja djeluju zrelija, samostalnija i odgovornija no što je očekivano za njihovu dob? Ima li prerana zrelost cijenu i koja je ona?

Brojni odrasli hvale se s tako zrelim djetetom čime potiču dijete da iskustveno uči da je to način kako će dobiti ljubav od odraslih - stavljajući osjećaje tih odraslih na prvo mjesto i zanemarujući svoje dječje potrebe.

Na ovom predavanju bavimo se djecom koja "nikad ne rade probleme", onim poslušnima koji djeluju da nemaju nikakvih problema, poslušnim i ozbiljnim klincima koji se, zapravo, bore s unutarnjim anksioznostima. Bavimo se kako prepoznati takvo djetinjstvo, posljedicama preranog odrastanja i, naravno, kada prepoznamo, što možemo učiniti.

Linker
17. lipanj 2024 22:03