SHUTTERSTOCK
upoznaj svoju zemlju

Besplatni razgledi s vodičima 15. siječnja u više od 40 gradova

Pozivamo sve građane da upoznaju gradove diljem Hrvatske i zajedno s turističkim vodičima otkriju skrivene priče

"Upoznaj svoju zemlju" naziv je projekta besplatnih razgleda s turističkim vodičima koji će se u više od 40 hrvatskih gradova 15. siječnja organizirati u povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, najavili su u srijedu iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Razgledi će se održavati u cijeloj Hrvatskoj, a gotovo u svim gradovima počinju u 12 sati, osim u njih par gdje će se to uskladiti s drugim protokolima obilježavanja, poput primjerice u Vukovaru, gdje imaju program i obilježavanja mirne reintegracije ili na Cresu, gdje će biti dan ranije zbog početka karnevala.

Zajednica vodiča provodi projekt u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) i nizom partnera te uz podršku mnogih muzeja, povijesnih postrojbi i kulturnih ustanova.

Akcija se provodi od 2018. godine, podsjeća za Hinu predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Kristina Nuić Prka te ističe da je svaki puta polučio velik odaziv građana, što očekuje i ove godine.


Skrivene priče

Zastoj je bio 2021. zbog pandemije, a 2022. akcija je ipak provedena, dok se ove godine očekuje velik broj građana.

- rve godine smo uključili 60 gradova, bilo je više od pet tisuća sudionika, a koliko će ih biti sada teško je reći, no zanimanje je veliko. Važno je da ljudi znaju o svojoj kulturnoj i povijesnoj baštini jer u doba globalizacije, kada se gube nacionalni identiteti, to ostaje jedino drugačije i bogato - poručuje Prka Nuić.

Osim nacionalnog identiteta i kulturne baštine, time se, kako naglašava, ukazuje iznova i na važnost turističkih djelatnika i vodiča za međunarodni ugled Hrvatske.

- Pozivamo sve građane da upoznaju gradove diljem Hrvatske i zajedno s turističkim vodičima otkriju skrivene priče. Svaki državljanin Hrvatske može biti promotor i ambasador svoje domovine i dobro je znati njezinu povijest, kulturu i ostalo - smatra Nuić Prka, koja zahvaljuje kolegama vodičima i volonterima zahvaljujući kojima projekt ne košta ništa, a daje puno.

Linker
24. srpanj 2024 07:05