Udruga LaVerna/privatni album
Poziv

Akcijom ‘ZaČin ljubavi‘ 5. listopada obilježit će se Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi u Zagrebu

Volonterima u palijativnoj skrbi povjerena je najvažnija zadaća, biti uz čovjeka i s čovjekom

La Verna kroz pružanje podrške palijativnim bolesnicima i njihovim obiteljima na području grada Zagreba, ali i kroz brojne aktivnosti kojima nastoji unaprijediti razvoj palijativne skrbi u Hrvatskoj, posvećeno radi na jačanju palijativnog elementa te formule i poziva građane da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u subotu 5. listopada, od 10 do 14 sati i tako toj udruzi, njenim volonterima i svim sugrađanima koji trebaju palijativnu skrb iskažu svoju podršku.

image
Udruga LaVerna/privatni album

Jubilej djelovanja

Deset godina je prošlo od donošenja prve i jedine samostalne rezolucije o palijativnoj skrbi putem koje je Svjetska zdravstvena organizacija pozvala sve zemlje da jačaju palijativnu skrb kao bitan dio sveobuhvatne skrbi za čovjeka, imajući na umu sva životna razdoblja u kojima takva skrb čovjeku može biti potrebna. Jer palijativni bolesnici su i djeca, i mladi, i stari ljudi.

Gdje smo nakon 10 godina? Kako nam ide? Upravo ta pitanja su i geslo pod kojim se obilježava ova obljetnica. Geslo kojim se želi potaknuti dionike palijativne skrbi u svim zemljama pa tako i u Hrvatskoj da se osvrnu, podvuku crtu i donesu zaključak koliki napredak je postignut.

- U proteklom se periodu dogodilo nekoliko pozitivnih pomaka u palijativnoj skrbi u Zagrebu. Na području grada, u okviru domova zdravlja djeluje sedam palijativnih timova i osam koordinatora, povećao se broj palijativnih postelja te se provode različiti programi javnozdravstvenog nadstandarda za korisnike koji trebaju pojačanu zdravstvenu njegu ili palijativnu skrb za čiju provedbu su osigurana sredstva u Proračunu Grada Zagreba. Uz zdravstvene usluge, neizostavne su i socijalne usluge kao važan segment podrške koje nastojimo osigurati osobama u potrebi za palijativnom skrbi i njihovim obiteljima. Značaj volontera u toj podršci je neprocjenjiv i zbog toga sam izuzetno ponosna što u suradnji s udrugom La Verna organiziramo ovako važnu akciju. Volonterima u palijativnoj skrbi povjerena je najvažnija zadaća, biti uz čovjeka i s čovjekom i očuvati dostojanstvo osobe do kraja životnog puta. Upravo su to svakodnevni pomaci koje udruga La Verna postiže svojim djelovanjem, a na nama je da im pružimo podršku i osiguramo put u ispunjavanju ove važne zadaće - istaknula je Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

image
Udruga LaVerna/privatni album

Budućnost

Udruga LaVerna priželjkuje da se u narednih deset godina sustav palijativne skrbi u Hrvatskoj razvija brže, a i sama Rezolucija naglašava da je potrebno osigurati odgovarajuće financiranje za razvoj palijativne skrbi, uspostaviti multisektorska partnerstva i poticati suradnju vlada i civilnog društva kako bi se osnažili volonteri.

- U Hrvatskoj je u odnosu na potrebe broj uključenih volontera mali, posebno onih educiranih za podršku palijativnim bolesnicima smještenima u ustanovama socijalne i zdravstvene skrbi - naglasila je Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge La Verna, dodavši kako je za jačanje udruga koje organiziraju i koordiniraju volontere, kao što je to La Verna, potrebno osigurati pouzdanije izvore financiranja. Natječaji koje objavljuju ministarstva i lokalna uprava trebali bi biti višegodišnji i bolje prilagođeni palijativnoj skrbi koja spada i u sustav socijalne i zdravstvene skrbi, a korisnici su svih dobnih skupina.

U palijativnoj skrbi nedostaje svih resursa. Ljudskih. Smještajnih. Financijskih. Pritom je financiranje temelj kako bi se osigurali smještajni kapaciteti i ljudi koji su educirani za rad s palijativnim bolesnicima i njihovim obiteljima.

Koja je formula kvalitetnog zdravstvenog sustava?

Razvijena preventiva + kurativa + palijativa - Tek kada bi svi elementi te formule bili na zadovoljavajućoj razini i dostupni svim građanima moglo bi se o funkcioniranju zdravstvenog sustava govoriti s pozitivnim prizvukom.

La Verna kao vodeća udruga za palijativnu skrb u Hrvatskoj, s mrežom od 48 volontera na terenu pruža podršku palijativnim bolesnicima u Zagrebu surađujući s Uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Stoga se i obilježavanje ove obljetnice održava pod pokroviteljstvom Gradonačelnika grada Zagreba, a budući da je razvoj palijativne skrbi izuzetno važan za cijelu državu, pokrovitelji su i Ministarstvo zdravstva te Predsjednik Republike Hrvatske.

Linker
04. listopad 2024 10:18