ZDRAVI JELOVNIK

Povrće je, uz voće, nezamjenjiva komponenta pravilne prehrane, a preporuka je jesti što više svježeg i sirovog povrća...

Zdravi jelovnik

VOĆE I POVRĆE trebalo bi jesti redovito, svakog dana, a pri odabiru valja se odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo tako osigurati različite fitokemikalije koje posjeduju raznovrsna korisna djelovanja u organizmu.

Nutricionistička zajednica u velikom broju razvijenih zemalja prihvatila je kampanju "5+" koja poručuje potrošačima kako treba konzumirati pet i više obroka voća i povrća dnevno. Ideja o povišenom unosu voća i povrća temelji se na brojnim znanstvenim istraživanjima koja su dokazala preventivno i terapijsko djelovanje prehrane s visokim udjelom voća i povrća. Voće i povrće zauzima važno mjesto u zdravoj prehrani jer su u njima bogati izvori ugljikohidrata, vode, vitamina, minerala, celuloze, vlakana i organskih kiselina.
Većina voća sadrži oko 80 do 90 posto vode, 15 do 20 posto ugljikohidrata, 3 do 4 posto organskih kiselina i vrlo malo masti. Voće je niskokalorično i osvježavajuće. Ima antioksidacijska svojstva zbog vitamina E, C i A, a zbog visokog sadržaja vlakana i vode, voće smanjuje rizik za dobivanje raka te nekih bolesti srca. Važno je da se na tanjuru nađe što različitije voće jer su i njihova svojstva različita.

Primjerice, jagode sadrže znatne količine vitamina C, beta karotena i željeza, korisnima za imunološki sustav, marelice su bogate beta karotenom i željezom, breskve su bogate vitaminima A, C i kalijem, trešnje vitaminima i mineralima dobrima za zdravlje kostiju i zubi, kruške su zdrave jer su bogate vitaminom C, bakrom, kalijem i vlaknima, jabuke sadrže vitamin C, kalij i pektin te štite crijeva i krvne žile, a šljive bogate fosforom i kalijem, štite kosti.
Povrće je, uz voće, nezamjenjiva komponenta pravilne prehrane, a preporuka je jesti što više svježeg i sirovog povrća. Bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima i niskokalorično. Pet ili više porcija voća i povrća dnevno smanjuju rizik od moždanog udara za više od 25 posto. U izboru i pripremi voća i povrća treba paziti da je ono uvijek raznovrsno i svježe kako bi ostali sačuvani svi hranjivi sastojci. Kada je god to moguće, voće i povrće trebalo bi ostaviti neoguljeno, a povrće je bolje kuhati na pari nego u vodi.

Zdravi jelovnik

15. prosinac 2025 22:13