SHUTTERSTOCK
Savjet stručnjaka

Zdrave, ali ne i prije spavanja: Ove namirnice mogu povećati rizik od raka želuca i jednjaka

Posljednji obrok u danu pojedite nekoliko sati prije odlaska u krevet

Svi mi imamo neki svoj slatki grijeh prije spavanja, htjeli to priznati ili ne. No, stručnjaci kažu da čak i nešto što je zdravo, poput voćke, može donijeti neželjene rizike za zdravlje.

- Kisela hrana, poput citrusa i rajčica, može stimulirati želudac na lučenje kiseline te dovesti do pojave neugodnih simptoma refluksa, uključujući žgaravicu - ističe nutricionistica Kyle Crowley.

Mnogima dobro poznato žarenje u prsima uzrokovano je time što se želučana kiselina penje prema grlu, što se naročito često događa navečer i noću. No, ono što zabrinjava je to da žgaravica, ako se ne liječi, povećava rizik za rak želuca i jednjaka. I što je još gore, simptomi žgaravice često maskiraju znakove tih vrsta raka s obzirom na to da su slični (otežano gutanje i općenito loš osjećaj u grlu). No, stručnjaci kažu da se taj rizik lako može izbjeći ako se posljednji obrok u danu jede nekoliko sati prije spavanja.

Ne jedite ležeći

- Nastojte izbjegavati veliki obrok nedugo prije odlaska na spavanje jer može uzrokovati probavne probleme i narušiti kvalitetu sna - savjetuje Crowley.

Studije su odavno pokazale da je konzumiranje hrane preblizu spavanju povezano s refluksom, koji može uzrokovati nadraženost, neugodu u grlu i poremećaje sna. Žgaravicu uzrokuje otjecanje želučane kiseline u jednjak, cijev koja povezuje usta i želudac, pri čemu se nadražuju meka tkiva. No, nutricionistica ističe da je još štetnije od kasnih obroka, jesti kiselu hranu prije spavanja.

- Želite li jesti prije spavanja, najbolje je da to ne činite ležeći, već sjedeći uspravno te da ne legnete odmah nakon obroka. To će vam omogućiti kvalitetniji san i smanjiti rizik od noćnih buđenja - kaže Crowley.

Ovo smijete jesti prije spavanja, ako baš morate

Osim kisele hrane, nutricionistica kaže da prije spavanja treba izbjegavati i masnu hranu zato što ona potiče lučenje hormona koji opuštaju zalistak na dnu jednjaka te tako omogućuje da više kiseline ode prema gore. I kisela hrana, poput naranči, rajčica i grejpa, nadražuje zalistak. Stoga Crowley savjetuje da, ako baš morate jesti prije spavanja, odaberete orašaste plodove i mlijeko.

Žgaravica se javlja u 20 do 40 posto ljudi, a sedam posto odraslih ima svakodnevne probleme s njom. Prema dostupnim podacima, od tog stanja pati čak 25 posto Europljana, što nije mala brojka. Uobičajeni simptomi, osim pečenja u prsima i grlu, su kronični kašalj (dulje od osam tjedana), često nakašljavanje, promuklost i bol u grlu. Osobe s tim simptomima često ne primjećuju da imaju refluks jer je tkivo jednjaka vjerojatno bilo izloženo kiselini tako dugo da su se "navikli" na to. Takvi "tihi" simptomi povlače za sobom činjenicu da se bolest često ne otkriva, što za sobom opet povlači ozbiljne rizike po zdravlje. Najekstremnija manifestacija oštećenja uzrokovanih kiselinom je rak jednjaka, koji može biti posljedica djelovanja kiseline na delikatne stanice u jednjaku. Ovi savjeti nutricionistice su još važniji ako znamo činjenicu da je rak jednjaka u porastu u cijelom svijetu.

04. srpanj 2025 15:59