SHUTTERSTOCK
Tip kože

Zaštitite kožu od sunca birajući namirnice za svjetliju i tamniju put

Sunčeve zrake ubrzavaju proces staranje i nastanak bora, a toplina i pojačano znojenje isušuju kožu

Sunčeve zrake ubrzavaju proces staranje i nastanak bora, a toplina i pojačano znojenje isušuju kožu. Zato je potrebno jesti namirnice bogate tvarima koje jačaju prirodni obrambeni sustav kože i vlaže je iznutra.

image
SHUTTERSTOCK

Svjetla put

Ako imate svjetlu put, prvo i osnovno pravilo za vaš tip kože je povećati unos hrane bogate antioksidansima kako biste spriječili stvaranje slobodnih radikala koji su ujedno glavni krivci za prijevremeno starenje. Kako biste spriječili štetno djelovanje sunčevih zraka i olakšali tamnjenje svojoj blijedoj puti na vašem jelovniku svakodnevno se moraju naći:

  • Mlijeko, jogurt i sirevi - mliječni proizvodi su vrlo važni jer sadrže vitamin A u obliku koji tijelo može odmah koristiti i koji je idealan za zaštitu i hranjenje kože.
  • Kukuruz, zob i žutanjak - sadrže prirodne pigmente koji će svjetlijoj koži pomoći da poprimi tamniju nijansu, a obiluju i antioksidansima.
  • Čisto djevičansko maslinovo ulje i masline - vitamin E potiče proizvodnju melanina i istovremeno štiti kožu.
  • Plava riba, pastrva i losos - omega 3 masne kiseline štite od opeklina i eritema.
image
SHUTTERSTOCK

Tamna put

Ako imate tamnu put, birajte sljedeće namirnice:

  • Meso i šunka - odličan su izbor jer sadrže masne tvari koje su neophodne za zaštitu od sunca, ali i zato što jačaju strukturu kolagena i elastina, tvari koje služe kao svojevrsna potpora koži i osiguravaju joj dobar tonus i elastičnost.
  • Lubenica, dinja, grožđe i breskve - bogati su vodom i rudnik su ksantofila, karotenoida topivog u masti koji je neophodan element za zaštitu kože
  • Kvasac - sadrži ubikinon, poznatiji kao koenzim Q10, tvar koja sprečava propadanje stanica.
  • Pšenične klice - sadrže vitamin E, dragocjeni antioksidans koji je neophodan koži u periodima pojačanog izlaganja suncu.
Linker
16. rujan 2024 11:36