
Neka vas kuhinjska kreativnost navede da eksperimentirate s bobičastim voćem u receptima bogatim hranjivim tvarima kao što su salate, svježi voćni umaci i zdravije verzije kolača. Donosimo tri ideje:
Salata od rikule, borovnica i cikle
Sastojci
- 2 šalice rikule
- 1 šalica svježih borovnica
- 1 cikla, narezana i pečena na žaru, po želji
- 1/3 šalice kozjeg sira
- 1/3 šalice nasjeckanih oraha ili badema
Priprema: Rikulu ravnomjerno podijelite na tanjur pa stavite narezanu ciklu, sir, orašaste plodove i borovnice, poslužite uz preljev po izboru.
Cheesecake u čaši s malinama
Sastojci
Za biskvitni sloj:
- 100 g integralnih keksa ili zobenih pahuljica
- 50 g bademovog brašna
- 1-2 žlice kokosovog ulja
- 1-2 žlice meda
Za kremasti sloj:
- 200 g grčkog jogurta
- 100 g svježeg sira
- 2-3 žlice meda ili po ukusu
- žličica ekstrakta vanilije
- sok pola limuna
Za preljev:
- 200 g malina
- 1-2 žlice meda
- 1 čajna žličica limunovog soka
Priprema: U blenderu sameljite integralne kekse. Ako koristite zobene pahuljice, također ih sameljite. Dodajte kokosovo ulje (ili maslac od kikirikija) i med. Miksajte dok ne dobijete smjesu koja se lako oblikuje (ne smije biti presuha, ali ni prevlažna). Rasporedite je po dnu čaša (1-2 žlice po čaši) i lagano pritisnite kako bi bila ravna. Stavite čaše u hladnjak da se smjesa stvrdne dok pripremate kremu. U posudi pomiješajte svježi sir, jogurt, med, vaniliju i limunov sok. Miješajte mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Rasporedite po biskvitnom sloju u čašama. Vratite čaše u hladnjak na najmanje dva sata kako bi se krema stvrdnula. Za preljev od malina u manjoj posudi na laganoj vatri zagrijte maline, med i limunov sok. Miješajte dok maline ne puste sok i smjesa se ne zgusne (5-7 minuta). Ostavite da se ohladi. Prelijte ohlađeni preljev od malina po kremastom sloju u čašama. Po želji ukrasite s još nekoliko malina na vrhu ili s malo sjeckanih badema.
Rustikalni kolač s jagodama
Sastojci
- 200 g kukuruznog brašna (ili bademovog)
- 100 g eritrola (ili po ukusu)
- 3 jaja
- 100 g maslaca (ili kokosovog ulja za verziju bez mliječnih proizvoda)
- 200 g svježih jagoda
- 1 čajna žličica vanilin šećera
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica svježeg limunovog soka (po želji)
- 2 čajne žličice naribane korice limuna (po želji)
- 1/2 čajne žličice cimeta (po želji, za dodatni miris)
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite kalup papirom za pečenje ili ga lagano premažite maslacem i pospite brašnom. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, eritrol, prašak za pecivo, vaniliju, sol, cimet (ako ga koristite) i naribanu limunovu koricu. U drugoj zdjeli umutite jaja, dodajte omekšali maslac (ili kokosovo ulje) i limunov sok te dobro izmiješajte. Polako dodajte mokre sastojke u suhe te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju pažljivo umiješajte sitno nasjeckane jagode. Ako želite da jagode ne padnu na dno tijekom pečenja, možete ih lagano uvaljati u bademovo brašno prije nego što ih dodate u smjesu. Prebacite smjesu u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Za ljepši izgled, možete jagode narezati na tanke kolutiće i poslagati ih po vrhu smjese prije pečenja. Pecite 30-40 minuta. Vrijeme pečenja može varirati pa povremeno provjerite kolač. Ostavite ga desetak minuta u kalupu, a potom prebacite na rešetku da se do kraja ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....