SHUTTERSTOCK
sezonski hit

Zasladite si tjedan: tri brza recepta s bobičastim voćem

Salata, cheesecake i rustikalni kolač jednostavni su za pripremu i božanstvenog su okusa

Neka vas kuhinjska kreativnost navede da eksperimentirate s bobičastim voćem u receptima bogatim hranjivim tvarima kao što su salate, svježi voćni umaci i zdravije verzije kolača. Donosimo tri ideje:

image

Kombinacija povrća i bobičastog voća u salati

SHUTTERSTOCK

Salata od rikule, borovnica i cikle

Sastojci

  • 2 šalice rikule
  • 1 šalica svježih borovnica
  • 1 cikla, narezana i pečena na žaru, po želji
  • 1/3 šalice kozjeg sira
  • 1/3 šalice nasjeckanih oraha ili badema

Priprema: Rikulu ravnomjerno podijelite na tanjur pa stavite narezanu ciklu, sir, orašaste plodove i borovnice, poslužite uz preljev po izboru.

image

Cheesecake s malinama

SHUTTERSTOCK

Cheesecake u čaši s malinama

Sastojci

Za biskvitni sloj:

  • 100 g integralnih keksa ili zobenih pahuljica
  • 50 g bademovog brašna
  • 1-2 žlice kokosovog ulja
  • 1-2 žlice meda

Za kremasti sloj:

  • 200 g grčkog jogurta
  • 100 g svježeg sira
  • 2-3 žlice meda ili po ukusu
  • žličica ekstrakta vanilije
  • sok pola limuna

Za preljev:

  • 200 g malina
  • 1-2 žlice meda
  • 1 čajna žličica limunovog soka

Priprema: U blenderu sameljite integralne kekse. Ako koristite zobene pahuljice, također ih sameljite. Dodajte kokosovo ulje (ili maslac od kikirikija) i med. Miksajte dok ne dobijete smjesu koja se lako oblikuje (ne smije biti presuha, ali ni prevlažna). Rasporedite je po dnu čaša (1-2 žlice po čaši) i lagano pritisnite kako bi bila ravna. Stavite čaše u hladnjak da se smjesa stvrdne dok pripremate kremu. U posudi pomiješajte svježi sir, jogurt, med, vaniliju i limunov sok. Miješajte mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Rasporedite po biskvitnom sloju u čašama. Vratite čaše u hladnjak na najmanje dva sata kako bi se krema stvrdnula. Za preljev od malina u manjoj posudi na laganoj vatri zagrijte maline, med i limunov sok. Miješajte dok maline ne puste sok i smjesa se ne zgusne (5-7 minuta). Ostavite da se ohladi. Prelijte ohlađeni preljev od malina po kremastom sloju u čašama. Po želji ukrasite s još nekoliko malina na vrhu ili s malo sjeckanih badema.

image

Kolač s jagodama

SHUTTERSTOCK

Rustikalni kolač s jagodama

Sastojci

  • 200 g kukuruznog brašna (ili bademovog)
  • 100 g eritrola (ili po ukusu)
  • 3 jaja
  • 100 g maslaca (ili kokosovog ulja za verziju bez mliječnih proizvoda)
  • 200 g svježih jagoda
  • 1 čajna žličica vanilin šećera
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica svježeg limunovog soka (po želji)
  • 2 čajne žličice naribane korice limuna (po želji)
  • 1/2 čajne žličice cimeta (po želji, za dodatni miris)

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite kalup papirom za pečenje ili ga lagano premažite maslacem i pospite brašnom. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, eritrol, prašak za pecivo, vaniliju, sol, cimet (ako ga koristite) i naribanu limunovu koricu. U drugoj zdjeli umutite jaja, dodajte omekšali maslac (ili kokosovo ulje) i limunov sok te dobro izmiješajte. Polako dodajte mokre sastojke u suhe te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju pažljivo umiješajte sitno nasjeckane jagode. Ako želite da jagode ne padnu na dno tijekom pečenja, možete ih lagano uvaljati u bademovo brašno prije nego što ih dodate u smjesu. Prebacite smjesu u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Za ljepši izgled, možete jagode narezati na tanke kolutiće i poslagati ih po vrhu smjese prije pečenja. Pecite 30-40 minuta. Vrijeme pečenja može varirati pa povremeno provjerite kolač. Ostavite ga desetak minuta u kalupu, a potom prebacite na rešetku da se do kraja ohladi.

17. srpanj 2025 13:40