SHUTTERSTOCK
nema dalje

Zasladite ovo Valentinovo: donosimo tri sjajna recepta s čokoladom i jagodama

Uživanje u zajedničkom kuhanju i degustaciji može biti samo dodatni plus u zbližavanju parova, stoga navalite

Praznik zaljubljenih simboličan je dan u kojem mnogi na poseban način poklanjaju pažnju voljenim osobama, bilo kroz male geste poput zagrljaja, cvijeća i čokolade, a neki se pak odlučuju na romantične vikende u prirodi. Naravno, sve je to poželjno no, ljubav ipak ide kroz želudac, i malo što može konkurirati obroku pripremljenom s ljubavlju. Štoviše, uživanje u zajedničkom kuhanju i degustaciji može biti samo dodatni plus te zbližiti parove više nego bilo koji dar. Da biste to doživjeli ovog Valentinova, donosimo vam tri prijedloga - savršeni deserti u kojima su glavni sastojci čokolada i voće.

image
SHUTTERSTOCK

Čokoladni soufflé

Ovi ukusni čokoladni kolačići savršeni su za zasladiti Valentinovo, a za one koji brinu o kalorijskom unosu, porcija ovog božanstva sadrži samo 130 kalorija.

Sastojci:

  • 7 g maslaca
  • 60 g šećera
  • 7 g mljevenih tostiranih badema
  • 30 g kakao praha
  • 4 velika bjelanjka, na sobnoj temperaturi
  • 15 ml konjaka
  • 1,2 g mljevenog cimeta
  • 4 g šećera u prahu
  • 12 jagoda, tanko narezanih

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Namastite i pobrašnite posudice za soufflé.

2. Pomiješajte 5 g šećera s bademima i 5 g kakaa. Premažite unutrašnjost i dno posudica za soufflé, lagano protresite da se ravnomjerno oblože.

3. U loncu zagrijte 30 ml vode s preostalim šećerom. Dovedite smjesu do vrenja i kuhajte dok sirup ne postane gust (oko 3 minute). Kistom umočenim u vodu obrišite kristale šećera sa stranica lonca.

4. Dok se šećerni sirup kuha, mikserom istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Dok i dalje miksate, polako i pažljivo ulijevajte vrući šećerni sirup u bjelanjke. Dodajte 20 g kakaa, konjak i cimet.

5. Smjesu rasporedite u posudice za soufflé, lagano protresite svaku kako biste uklonili mjehuriće zraka. Pecite 10 minuta, dok soufflé ne naraste i ne učvrsti se.

6. Soufflé odmah poslužite. Pospite šećerom u prahu i ukrasite s jagodama. Poslužite odmah.

image
SHUTTERSTOCK

Tiramisu od bijele čokolade i jagoda

Sastojci:

  • 475 ml vrhnja za šlag
  • 227 g krem sira, omekšanog
  • 115 g mascarpone sira
  • 255 g bijele čokolade, otopljene i ohlađene
  • 125 g šećera u prahu, podijeljeno
  • 5 ml ekstrakta vanilije
  • 2 pakiranja (85 g svako) piškota, prepolovljene
  • 160 ml soka od naranče
  • 600 g svježih jagoda, narezane
  • Čokoladni sirup, po želji

Priprema:

1. U velikoj zdjeli, miksajte vrhnje za šlag.

2. U drugoj zdjeli, miksajte krem sir i mascarpone dok ne postanu lagani i pjenasti.

3. Umiješajte ohlađenu čokoladu, 60 g šećera u prahu i ekstrakt vanilije.

4. Pažljivo umiješajte 475 ml šlaga u smjesu s krem sirom.

5. Premažite polovicu piškota s polovinom soka od naranče i rasporedite ih u posudu dimenzija 33 x 23 cm.

6. Preko piškota rasporedite polovicu smjese s krem sirom i dodajte polovicu narezanih jagoda.

7. Premažite preostale piškote preostalim sokom od naranče i rasporedite ih preko jagoda.

8. Umiješajte preostalih 60 g šećera u prahu u preostalu smjesu s krem sirom i pažljivo umiješajte preostali šlag.

9. Rasporedite ovu smjesu preko piškota i dodajte preostale jagode.

10. Stavite u hladnjak do serviranja.

11. Po želji, prije serviranja, prelijte čokoladnim sirupom.

image
SHUTTERSTOCK

Jagode u kaputu prelivene čokoladom

Sastojci:

• 315 g šećera u prahu

• 60 g maslaca, omekšanog

• 15 ml mlijeka

• 2,5 ml ekstrakta vanilije

• 500 g jagoda

• 340 g tamnih čokoladnih kapljica (suza)

• 30 ml kokosovog ulja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte šećer u prahu, maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije. Mijesite dok smjesa ne postane glatka i podatna.

2. Oblikujte smjesu u male kuglice i svaku spljoštite u krug.

3. Zamotajte njima jagode i kaput lagano još oblikujte rukama. Stavite na lim obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak na četiri sata ili preko noći.

4. U mikrovalnoj otopite čokoladu i kokosovo ulje i miješajte dok ne postane glatka.

5. Umočite jagode u otopljenu čokoladu pa ih opet vratite na papir za pečenje da se ohlade.

6. Opcionalno, ako želite jagode dodatno ukrasite sitno nasjeckanim lješnjacima.

14. veljača 2025 09:21