Ugljikohidrati u prehrani
UGLJIKOHIDRATI SU VAŽAN izvor energije i najmanje polovica svakodnevne energije koju dobivamo putem hrane treba biti porijeklom iz ugljikohidrata (žitne pahuljice, kruh, tjestenina, riža, voće, povrće, mlijeko, mliječni proizvodi, šećer i slastice).
Prema probavljivosti ugljikohidrate dijelimo na probavljive i neprobavljive, a prema kemijskoj građi na jednostavne i složene. Probavljivi ugljikohidrati su šećeri i škrob i oni po gramu daju jednaku količinu energije - 4 kcal. Neprobavljivi ugljikohidrati su prehrambena vlakna koja poboljšavaju funkciju probavnog sustava i zato su važna u prehrani. Namirnice bogate prehrambenim vlaknima su voće, povrće, žitarice te integralni proizvodi. Jednostavni šećeri (glukoza, fruktoza i saharoza) najviše su zastupljeni u voću, povrću i medu, a laktoza u mlijeku. Škrob je složeni ugljikohidrat i lakše se probavlja nakon kuhanja, a namirnice u kojima je najzastupljeniji su žitne pahuljice, riža, krumpir te brašno i proizvodi od brašna.
Ugljikohidrati su posebno važni za tjelesno aktivne pojedince. Rezerve ugljikohidrata koje se nalaze pohranjene kao glikogen u mišićima i jetri, lako se oslabađaju i pružaju organizmu energiju potrebnu pri jačim tjelesnim naporima. Preporučeno je konzumirati obrok bogatiji ugljikohidratima dva do četiri sata prije treninga i manji međuobrok poput banane jedan sat prije. Važno je i nadoknaditi rezerve ugljikohidrata (50 g), unutar dva sata nakon treninga namirnicama koje se lako probavljaju poput banane, žitnih pahuljica ili integralnih keksa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....