SHUTTERSTOCK
istraživanje tjedna

Trebamo li ga izbjegavati? Visok unos ove vrste mesa povezan je s dijabetesom, bolestima srca, rakom...

Savjetuje se ne više od jedne porcije tjedno


Dolaze blagdani kada je većini meso središnji dio slavljeničkih obroka. No, savjetuje se pripaziti na količinu mesa, osobito crvenog, jer tako možemo smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i produljiti život ako već imamo dijagnosticiran ovaj oblik šećerne bolesti.

- Visok unos crvenog mesa povezan je s mnogim zdravstvenim rizicima, uključujući dijabetes tipa 2, koronarnu bolest srca, neke vrste raka i ukupnu smrtnost - rekao je Walter C. Willett, liječnik i profesor epidemiologije i prehrane na Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu.

- Velike količine zasićenih masti i kolesterola s minimalnim količinama polinezasićenih masti vrlo vjerojatno pridonose riziku, ali velike količine hem željeza, prekursori trimetilamin N-oksida i drugi čimbenici također mogu pridonijeti štetnim ishodima. Prerađeno crveno meso može dodatno povećati neke od ovih rizika - istaknuo je prof. dr. Willett, koautor nedavne udružene meta-analize koja je obuhvatila gotovo dva milijuna ljudi iz 20 zemalja. Istraživači su otkrili da je konzumacija crvenog i prerađenog mesa povezana s povećanim rizicima za razvoj dijabetesa tipa 2 i smrtnosti, a čak se i meso peradi, koje je dosad slovilo kao zdraviji izbor mesa, pokazalo kao mogući pojačivač rizika.


Koliko je previše?

Ako crveno i prerađeno meso povećavaju rizik od dijabetesa, je li potrebno suzdržavati se od te hrane? Vjerojatno ne, kažu liječnici, ali pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih posljedica njihove konzumacije.

- U našoj studiji redovita konzumacija svakih dodatnih 50 grama prerađenog mesa dnevno, što je ekvivalentno dvije kriške šunke ili slanine ili jedna mala kobasica, bila je povezana s 15 posto većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 u sljedećih deset godina. Utjecaj neprerađenog crvenog mesa bio je manji jer smo otkrili da je konzumacija svakih dodatnih 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno povezana s 10 posto većim rizikom - kaže Nicholas Wareham sa Sveučilišta Cambridge za Medscape Medical News.


Prelazak na biljne proteine

- Imamo dobre dokaze da će prelazak na pretežno biljnu hranu kao izvor biljnih proteina umjesto crvenog mesa imati važne zdravstvene prednosti. Ako netko i dalje želi konzumirati crveno meso, savjetuje se ne više od jedne porcije tjedno - rekao je Willett.

13. prosinac 2024 13:47