- 5 kg domaćih, zrelih, mesnatih rajčica – sorta šljivar (ako nemate, stavite one rajčice koje imate i najčešće koristite)
- 8 velikih glavica luka
- 5-6 većih čenova češnjaka
- 300 ml maslinovog ulja
- par svježih grančica celera i peršina
- 15 listova svježeg bosiljka
- par žlica morske soli (po ukusu)
- po želji možete dodati i koju sitno sjeckanu papriku ili feferon (ja dodam kad imam domaće)
Priprema:
- Rajčice dobro operite i narežite na grublje komade. Prije rezanja možete oguliti rajčice ako želite, ja ih nikad ne gulim jer me ne smetaju komadići kožice, odnosno, baš ih volim.
- Luk, također, narežite na deblje kockice i stavite ga da se pirja na zagrijano maslinovo ulje. Pirjajte ga dok ne postane staklast. Ako dodajte papriku i/ili feferon, dodajte ga prije dodavanja rajčica i pirjajte zajedno s lukom.
- Na ispirjani luk dodajte narezane rajčice i sok koji su pustile, dodajte grančice celera i peršina, polovicu sitno sjeckanog češnjaka, dobro sve izmiješajte pa poklopite i pustite da se kuha na tihoj vatri uz povremeno miješanje.
- Nakon 2 sata kuhanja, dodajte preostali češnjak i listove bosiljka, posolite prema ukusu, dobro izmiješajte i pustite da se kuha još najmanje pola sata ili sat, točnije dok se ne reducira sva tekućina. Šalša se kuha između 2 i 3 sata, ovisno o sočnosti rajčica.
- Na kraju kuhanja sve usitnite štapnim mikserom (ja to ugrubo, volim kad mi ostanu komadići rajčica) i zalijte s još malo maslinova ulja. Pustite da se šalša skroz ohladi.
- Šalšu podijelite na porcije u plastične zdjelice i zamrznite. Drugi dan zamrznutu šalšu prebacite iz zdjelica u vrećice za zamrzavanje i vratite u zamrzivač, a posude koristite za zamrzavanje nove ture šalše.
- Služite odmrznutu kao umak za tjesteninu i pizzu, dodatak varivima, prilog mesu uz rižu ili krumpir te zapečenu s jajima na oko kao samostalno jelo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....