Bilo da redovito uživate u ispijanju šalice omiljenog čaja ili ga isključivo koristite onda kada ste prehlađeni, jedno je sigurno, a to su njegovi zdravstveni učinci. Naime, protuupalna svojstva ovog napitka imaju važne uloge, od promicanja probave, zdravlja crijeva i kardiometaboličkog zdravlja. Čaj ima mnoštvo dobrih svojstava zahvaljujući antioksidansima, spojevima koji pomažu smanjiti oksidaciju i upalu u tijelo hvatanjem slobodnih radikala koji se mogu nakupiti tijekom vremena i potaknuti bolest.
Tajni sastojak koji će očuvati antioksidanse u čaju
Čaj sam po sebi sadrži antioksidanse no, postoji još jedna namirnica koja pomaže u očuvanju ovih spojeva u vašoj šalici. Riječ je naravno o citrusu, konkretnije limunovom soku, a njegovu moć je potvrdila i ova studija koja je istraživala učinak soka od limuna na mate čaj, poznat kao yerba mate čaj. Istraživači su otkrili da dodavanje soka od limuna i hlađenje čaja povećava njegovu antioksidacijsku aktivnost. Konzumenti su također rekli da više vole čaj pripremljen na ovaj način u odnosu na pijuckanje običnog čaja. Prethodno je istraživanje pokazalo da je dodavanje askorbinske kiseline poznate i kao vitamin C, koja je jedna od dvije kiseline u limunovom soku zelenom i crnom čaju također pomoglo pojačati antioksidanse u napitku.
- Dodavanje limuna čaju može učiniti antioksidanse poput katehina stabilnijima i sposobnijima za apsorpciju u tijelu. Drugim riječima, limun djeluje kao prirodni konzervans za antioksidanse čaja - objasnila je za EatingWell dijetetičarka Patricia Bannan.
Katehini koji pripadaju podskupini polifenola, poznatijim i kao flavonoidi posebno su korisni tijekom probavnog procesa, a kako objašnjava znanstvenik Taylor Wallace, katehini su relativno nestabilni u nekiselim sredinama, kao što je tanko crijevo, stoga vitamin C i sokovi citrusa međusobno djeluju s katehinima kako bi spriječili njihovu razgradnju.
Kako povećati apsorpciju antioksidansa u čaju
Kako biste maksimalno iskoristili korist od kombinacije čaja i limuna, pokušajte sljedeće:
- Koristite svježi sok od limuna. Ovo sadrži najviše razine vitamina C
- Neka temperatura čaja ne bude viša od 71 °C kako biste sačuvali i antioksidanse i vitamin C u limunu.
- Dodajte limun nakon što se čaj ohladi, to će očuvati antioksidanse u limunovom soku kako bi mogli obavljati svoj posao.
- Izbjegavajte dodavanje mlijeka u čaj. Možda to rade Englezi, no nemojte i vi. Istraživanja pokazuju da dodavanje mlijeka u čaj može promijeniti antioksidativni kapacitet čaja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....